Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2010. június 12., szombat

Idöjárás Phoenix - Magyarország

Magyarország idöjárása igen változatos. Hol hideg, hol meleg, hol esös hol havas, jeges, viharos, olykor még a Nap is megmutatja magát.



Phoenix idöjárását egy szóval le lehet irni: Csodálatos. Télen olyan, mint Magyarország enyhébb nyarai, csak nem 2 hétig tart, hanem novembertöl márciusig. Márciustól májusig kezd "tavaszodni! ami 30-40 C fokot jelent. Az elsö esö tavaly decemberben volt, az utolsó március elején, kb 6-8 alkalommal esett egész télen, legtöbb esetben akkor, amikor Mexikoban vagy Californiában jó nagy viharok voltak, és annak maradványai megmutatkoztak itt szél és esö formájában. A legtovább tartó esö 3 napig tartott, ez volt a leghosszabb. A többi 1 napos vagy 1-2 órás volt.
Május végén-junius elején jön be az iszonyat forroság, ami 45-50 C fokot jelent. Ekkor válik a kellemes nyári melegböl kibirhatatlan forróság, a kellemesen hüsitö szellöböl pedig mégforróbb, kellemetlen égetö érzés az arcodon.  Ezt érzem mostanában ha kimegyek a lakásból. Ezért is van az, hogy a turizmus szempontjából Phoenixben nyáron van tél és télen van nyár, éspedig azért, mert télen rengeteg turista érkezik az Államok más területeiröl, söt, nagyon sok europai turista is megfordul itt, föleg németek, angolok. Mindenki idemenekül a téli hideg elöl ellentétben a nyári honapokkal, amikor a forroság miatt jóval kevesebb a turista, igy a hotelek, éttermek stb.....pangnak. Ez sajnos kihat ugyebár a turizmusban dolgozók fizetésére is, sokakat elbocsátanak vagy egyszerüen csak nem adják meg a megfelelö óraszámot, igy a fizetésük eléggé megcsappan, ezért sokan más munkahely után néznek. Ez az idöszak nagyjából junius közepétöl szeptember elejéig tart. Szeptembertöl a hömérséklet leesik egy "egészségesebb" szintre, 35-40 C fok körülire, a cégek pedig ismét munkaeröt keresnek, ha a munkásaikat nem tudták megtartani a nyár folyamán.
Tavaly nagyon érdekes dolgot figyeltem meg, pontosan szeptember 1 volt az a nap, amikor elöször elviselhetöbb volt a hömérséklet és ez után nem is emelkedett a nyári honapok melegére.

Az egyik dolog amiért imádom ezt a várost, az az, hogy mindegy melyik hónap melyik napján ébredek, minden alkalommal gyönyörü napsütés ébreszt, bármikor lesétálhatok a medencéhez napozni, pancsolni egyet, élvezni az örök nyarat anélkül, hogy bennem lenne az a kiábrándito gondolat, hogy nemsokára vége lesz és jön a sáros, nedves, hüvös ösz. Mert itt nem jön... Örök nyár, ragyoró napsütés. Ez feldob egész napra. 

Olykor amikor már nagyon nem birom a forroságot, idegesit hogy nem tudok erkélyajtot nyitni hogy kiszellözzön a lakás vagy hogy kicsit kimenjünk a cicákkal levegözni mert azonnal eláraszt a kibirhatatlan höség, akkor mindig arra gondolok, mennyire fáztunk Pistivel az utolsó otthon töltött telünkön ahányszor kitettük a lábunkat a lakásból. Vacogtunk, a szánk lefagyott, beszélni sem tudtunk, még a vesénk is remegett. Söt, az albérletben hiába tekertük tökig a fütést, hogy fütöttünk, az csak a hatalmas fütésszámlán látszott meg, én viszont két vastag pulloverben és hat zokniban aludtam hogy nem fagyjak szét. 
Na, ez az, ami tartja bennem a lelket, amikor ugy érzem elájulok a höségtöl. Ilyenkor mindig sokkal jobban érzem magam hirtelen.



Eddig azt hallottam Magyarországról, hogy milyen hideg van...aztán enyhébb lett az idö, akkor azt hallgattam, hogy állandóan esik az esö, horgásznak az udvarokon, csonakáznak az utcákon (szörnyü lehetett), majd ennek is vége lett, most kicsit felment a hömérséklet és rögtön mindenki arra panaszkodik, milyen kibirhatatlan a höség. 
Kedves M.o.-n élök!
Ne panaszkodjatok a melegre, örüljetek a jóidönek, mert nem fog sokáig tartani és vissza fogjátok sirni ezt az idöjárást. 30-38 fok nem mondható höségnek s legkevésbé sem kibirhatatlannak (bár az idöseket sajnálom, nekik nehéz lehet). Ha tudni akarjátok mit jelent a "HÖSÉG" szó, gyertek ide júliusban. Meglátjátok, áldani fogjátok az eget, hogy olyan jó idö van Magyarországon azon a néhány nyári héten.


 Majdnem elfelejtettem. A fejem ismét régi állapotába került, a szemem a harmadik napon rendbejött, már nincs bedagadva, ami arra enged következtetni, hogy valami kozmetikum okozta a dagadást, nem pollen és nem cicaször. Most kisérletezek melyik krémem lehetett....

 Belekezdtem egy uj menupontba az A.M. oldalamon, Arizona Élövilága cimmel, remélem tetszeni fog, mert már eddig is rengeteg munka volt vele. 



 Pedig még csak a kigyókon vagyok túl......

3 megjegyzés:

  1. Itthon mindenki csak panaszkodni tud. Sokaknak még a sz*r is paszírozva kellene.

    Időjárásban meg igazad van. Csak adig van meleg, forróság, amig az igazi meleget meg nem tapasztalja valaki. Volt szerencsém a Szaharában kirándulni, na ott aztán volt forróság. A másik dolog, legalábbis én úgy tapasztaltam, ha nem foglalkozol az időjárással, nem azon pörög az agyad hogy meleg van, izzadsz, akkor "észre sem veszed". Sokan sokszor mondták, hogy minden az agyban dől el. Gondolom ez is.

    Az élővilág bemutatásával kapcsolatban. Nagyon szép ahogy összeszedted a kígyókat, az infókat.

    Respect!

    üdv
    derfel

    VálaszTörlés
  2. Ezért se költöznék Arizónába. Szeretem az esőt, a hűvös időt és a sok zöld fűt-fát.

    VálaszTörlés
  3. fuu hát a fák nekem is hiányoznak néha, de tudod 1 orát autozunk északra és máris erdöben lehetünk..szoval itt van minden, esö, zöldség :):), minden...nekünk jo itt.Nem mennénk máshová.

    VálaszTörlés