Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2010. július 4., vasárnap

Mexikoi felhaborodas

Rengeteg mexikoi szarmazasu fiatal van felhaborodva az uj torveny miatt. Tizeneves egyetemet vegzett fiatalok, akiket a szuleik picibaba korukban hoztak be az Egyesult Allamokba illegalisan es igy neveltek fel oket. A gyerekek nagy resze nem is tudta hogy nem legalisan tartozkodik az orszagban ahol felnott, csak akkor derult ki szamukra, amikor az iskola elvegzese utan munkat szerettek volna vallalni es nem tudtak, mert a munkaltato papirokat kert toluk, amiket persze nem tudtak felmutatni. \\
Ok most haborognak, es egyetertek veluk, hisz meg ha tudtak volna is hogy nem legalisan elnek itt, akkor is mit tehettek volna kisgyerekkent ez ellen? Soha nem eltek, legtobbjuk nem is jart meg Mexikoban, itt nottek fel, itt jartak iskolaba, itt tanultak ki szakmat es most, hogy felnottek es dolgozni szeretnenek, ennek az orszagnak szeretnenek adot fizetni, elzavarjak oket. Megertem ha a szuloket elzavarjak, de a gyerek miert tehet errol az egeszrol?? Amerika az otthonuk, mindig is az volt. Hogy milyen modon, arrol ok nem tehettek. Szerintem nem oket kellene elzavarni hanem azt aki idehozta oket.

Nem ertettem viszont, hogy hogyan lehetseges az, hogy illegalisan iskolat vegezhettek, hisz en amikor bejottem az orszagba es iskolat akartam kezdeni egybol a papirjaimat kertek. Megkerdeztem a kolleganomet (aki amerikai-mexikoi) es azt mondta, hogy ez a torveny nagyon uj, eddig nem kertek papirokat sehol, igy jarhattak iskolaba, de mostmar mindenhol kerik az allampolgarsagot (pr statuszt) igazolo papirokat.
Igy mar ertheto...

8 megjegyzés:

  1. Pont ez a lényeg. Hibás a szülő, mert mi az, hogy a gyerekével ezt teszi? És hibás a kormány is, amiért lazán kezeli az ügyet. Az iskolákban nem kérnek papírokat. Reagen elnöknek köszönhetően. De hogy emiatt Arizonát utálják sokan, az számomra érthetetlen.

    VálaszTörlés
  2. Már kérnek papirokat mindenhol, iskolában és munkahelyen is, pont ez a bajunk szegény gyerekeknek.
    Elég felelötlenség volt egyrészröl a szülöktöl ilyet tenni ahogy te is mondod, viszont másrészröl ha belegondolsz, lehet hogy te is ezt tetted volna, hogy kimentsd a gyerekedet egy olyan országból ahol a drogozás és az emberrablás minden étkezés után természetes dolog....én se nevelnék ott gyereket. Mondjuk ha tudom hogy olyan az országom eleve nem is szülök oda....

    VálaszTörlés
  3. Eddig azt hittem, hogy csak az utcán állíthatják meg ezentúl a gyanús embereket. Hogy papírt kérnek mindehol, ez így érdekesebbé teszi a hírt.

    Gondolom egy csomó pénzt költenek arra, hogy illegálisan jöjjenek át a határon. Ha nagy nehezen félretennének - ahogy más csinálja - és legális úton próbálkoznának - ahogy más teszi - és ha kivárnák az időt - ahogy mindenki más, akkor nem lenne baja senkinek.

    A magyar embernek is nehéz a spórolás, a szlovák embernek is várnia kell és a ukrán ember kifizeti a vízumot és az egészségügyi vizsgálatokat. Akkor tegye meg ezt a mexikói is. Szerintem ez így korrekt. :)

    Szerintem ha mindig is olyan lett volna Arizónában a törvény, amilyenné most vált, vagy az egész országban ilyen lett volna a törvény, akkor most senki nem lenne felháborodva és mindenkinek sokkal jobb lenne. Hiába halogatják a dolgot, mert előbb-utóbb mindenhol be kell majd vezetni a szigorúbb törvényeket.

    Ezt láttátok már?

    http://world-news.newsvine.com/_question/2010/05/12/4274124-do-you-support-arizonas-tough-new-law-on-illegal-immigration

    Az eredmény elég egyértelműnek mondható. Már csak az kell, hogy az adófizetők akarata érvényesüljön.

    VálaszTörlés
  4. Igazad van, viszont a papirkérés dolog nem most jött be. Új dolog, de nem ennyire, nem ezzel a törvénnyel lépett érvénybe. Már tavaly is érvényben volt.

    VálaszTörlés
  5. Én úgy tudom, hogy a szept. 11 utáni időkben szigorítottak. Előtte még ID-t is adtak a turista vízummal érkezőknek, és adószámot is. SSN-t nem , de tényleg mindent el lehetett intézni anélkül is. 2005 ben még 2 évre adták a jogsit, legalább is Floridában, most már ott is csak addig amíg a tartózkodási engedély érvényes. Jani

    VálaszTörlés
  6. Én nem tudom mikor tették, de azt tudom, hogy pár hete azt irta nekem valaki hogy öt még tavaly felvették suliba papirok nélkül, nem kértek töle semmit..nem tudom milyen suli lehetett....elég kételkedve olvastam amit irt.....na mindegy....

    VálaszTörlés
  7. Csak egy kis helyesbites: nem allithatnak meg az utcan, h elkerjek a papirjaidat miota megvaltoztattak az eredeti arizonai torvenyt (SB1070) par nappal azutan, h alairta Jan Brewer. El kell, h kovess valamit amiert megallitanak, es utana majd elkerhetik a bevandorlasi papirjaidat, ha ugy gondoljak, h illegalisan vagy itt. Mellesleg jovo heten lep ervenybe a dolog, ami szerintem egy segelyhivasnak is felfoghato, mivel a federal kormanyzas nem tett meg semmit, h megoldjak az itt levo illegalisok millioinak a kerdeset.

    Tolem egyedul a Border Patrol keri el a zoldkartyamat neha amikor San Diego fele vezetek minden honapban, de ez normalis itt is es Californiaban is.

    VálaszTörlés
  8. Szia Norbi,
    sok helyen láttam ezt a megfogalmazást:"...police officers will not stop white people; they will stop those of Hispanic or Latino origin..."
    vagy itt egy másik: "The law makes it a state crime to be in the country illegally. It states that an officer engaged in a lawful stop, detention or arrest shall..."

    ha "stop" akkor gondolom nem a munkahelyén "stop" :):) Hanem az utcán, de talán rosszul értelmezem.

    Egyébként a mexikoi kolleganömet épp tegnap elött állitották meg a rendörök, bár nem tudni ez miatt-e(egyébként is ahogy mondtad csak csütörtökön lép érvénybe), de a hölgyike megkérdezte mit követett el és a válasz egy "csak igazoltatás" volt. Tehát valami csak kell legyen. Talán csak kerestek valakit vagy ki tudja...de ez azért gyanus, mert az ö elmondása szerint még soha életében nem állitották meg.

    VálaszTörlés