Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2010. július 25., vasárnap

Még több munkahely Phoenixben

Phoenix eddig is az Egyesült Államok leggyorsabban fejlödö városa volt egy ideje, ami azzal is jár, hogy sok munkalehetöség van. (saját börünkön is tapasztaljuk!!) Most, hogy életbelép a mexikoiakra vonatkozó törvény, rengeteg illegális ment vissza magától Mexikoba (vagy más államokba...) de még igy is, nagyjából fél millióra becsülik az Arizonában élö illegális mexikoiak számát.

Képzeljétek el ez mennyi munkahelyet jelent!!! Hány legálisan itt élö elöl vették el a munkát és nehezitették meg az életét azzal, hogy ök sokkal olcsóbban dolgoztak mint egy legális.  Most mennyi munkahely fel fog szabadulni!
Rengetegen dolgoztak takaritóként, kertészként, szobalányként stb...
Valaki 1-2 hónapja valami olyasmit irt nekem, hogy dehát az amerikai nem fogja megcsinálni azt a munkát amit a mexikoi megcsinált. Miért ne csinálná meg? Miért ne takaritana vagy kertészkedne ha nincs megfelelö képesitése máshoz? A magyarok is megcsinálják nem? Minden más nemzetiségü is megcsinálja ha szükséges, akkor az amerikai miért ne csinálná meg? Nem külön faj.........
A különbség csak annyi, hogy a munkáltatónak kötelessége az állampolgárnak (vagy PR-nek) megadni a minimálbért, ami államonként változik, itt Arizonában (2010-ben) 7.25 óránként, mig egy vendégmunkásnak (vagy témábavágóan az illegálisnak...) nem kell ezt megadnia.

Sokan próbálják eladni a házukat, mindenüket mielött visszatérnek Mexikoba, akiknek nem sikerül, kipakolják amit tudnak és otthagyják a házukat....és (még mindig) nagyon fel vannak háborodva. Még mindig nem értem mirefel.......
Ezzel az erövel a magyar is élhetne itt csak ugy mint ök....vagy bárki más. Szerintem ezek azt hiszik Arizona Mexiko része...hehe....
..
Mexikoiak várják a vonatot a határon ami hazaviszi öket. Good Bye Good Life! :):):)

Teljes gözzel irom a weblapot!

45 megjegyzés:

  1. Valoszinu kevesebb embernek lesz takaritonoje es kertesze. Tehat szerintem nem fogja fellenditeni a munkaero piacot olyan mertekben, mint sokan kepzelik.

    VálaszTörlés
  2. az hogy magánemberek akik hobbiból kertészt fogadtak meg mással takarittatták a lakásukat mert megtehették, az csak 1 dolog. de ha valakinek valóban szüksége van kertészre és takaritónöre vagy akár babysitterre, akkor az muszály lesz fizetni ...és nem feltétlenül magánemberekre gondolok, egy cég nem teheti meg hogy ezeket nélkülözze. Ugyanis nem csak magánemberek fizettek illegálisoknak....és jóval nagyobb számú illegálist dolgoztatott cég mint magánember. Ez logikus is. Amiböl pedig következik, hogy igenis több munkalehetöség lesz, akármelyik oldalról nézzük a dolgot...
    az a pár magánember meg pucolja ki magának a budiját ha nem akar normálisan fizetni érte....

    VálaszTörlés
  3. "pár magánember meg pucolja ki magának a budiját"

    hehe....

    Igazad van valahol az tuti, vagyis a kerteszetek vagy a takarito valalkozasok eddig valoban sok illegalist foglalkoztattak. Mondjuk ezeknek a munkasoknak valoszinu be kellett mutatni valamilyen elfogadhato SSI kartyat. Most viszont az igazoltatosoktol valo felelem tavozasra kenyszeriti ezeket az embereket. Nem tudom kik fogjak betolteni az urt, de nem hiszem, hogy olyan sok jelentkezo lesz a meguresedett poziciokra. Szerintem az arak felfognak menni es tobb eddig sikeres ceg el fog vesziteni sikeres szerzodeseket, mert nem lesz kepes ellatni oket. Annak idejen a masodik vilaghaboru utan a japan kerteszek voltak a legjobbak, oket szoritottak ki a mexicoi funyiro vallalkozasok. Talan most ujra lesz minosegi munka azon a teren is?
    Az is lehet, hogy az epitkezeseken ezentul tobb lesz a feherember mint a spanyolul beszelo?

    VálaszTörlés
  4. Igen, hát, nem értem miért gondolod hogy az amerikai nem veszi fel a munkát amit eddig az illegális mexikói csinált. De ha ugy is lenne ahogy mondod, akkor is még rengeteg mexikoi él itt legálisan, akik tanulás helyett inkább takaritanak, vagy a kertészkednek, szoval nem félek én attól hogy cégek mennek tönkre csak azért mert az illegális lelépett.

    VálaszTörlés
  5. Obama hozzáállását sem értem, nem értem miért tartja rossz döntésnek ezt a törvényt. Egyáltalán nem értem miért ekkora ügy, hogy az illegális mexikoit mostantól letartóztatják. Az illegális magyar vagy más nemzetiségü számára eddig is nyilvánvaló volt, hogy ha elkapják vége.
    A mexikóira eddig nem vonatkoztak a törvények??Vagy mi?? Miért érzik ök jogosnak az itt tartózkodásukat? És miért érzik jogtalannak azt a törvényt, ami másra eddig is vonatkozott? Azért mert ök a szomszéd országba valók? Vagy mert úgyis sok már itt a mexikói? Vagy mert minden ki van irva spanyolul is az angol szöveg mellé?? Én még ezt is beszüntetném. Ez Amerika nem Mexikó. Ha más megszenved azért hogy itt éljen(már aki itt akar élni), akkor szenvedjen meg a mexikói is.
    Már országokban is rossz a helyzet, nem csak Mexikóban. Ott van a Fülöp-Szigetek például. Akkor rájuk sem vonatkozik a törvény mert szegények rossz világba születtek?Akkor hagy jöjjenek ök is ide illegálisan, törvényt nem nézve. Nem?? Ök miért étik a törvényt, Mexiko miért nem? Nem értem a felháborodásukat. Azokat a gyerekeket értem, akiket a szüleik hoztak ide illegálisan, akik itt nöttek fel anélkül hogy egyáltalán tudták volna hogy illegálisak és öket is ki akarják üzni innen. Öket sajnálom, hisz nem tehetnek arról hogy az anyjuk mit csinált....

    VálaszTörlés
  6. Figyelem! Összeesküvés elmélet következik.
    Egy kollégámtól hallottam, hogy nemsokára vége az USA-nak, mert egy közös Kanadai-Amerikai-Mexikói Unió jön létre, közös pénzzel.

    Számomra hihetetlen, érthetetlen okokat hozott fel. Ehh, nem is foglalkozok vele. Más hallott róla?

    üdv
    derfel

    VálaszTörlés
  7. Derfel, persze!! Azért akarják kitirhitani innen is az illegális mekákat mert ugyis nemsokára Mexiko egy lesz Amerikával:D:D:D:D:D:D ilyen hülyeséget uristen....
    Mexikoi amerikai unio mi?? Pff...abból mi lenne....
    De öszintén Derfel...gondolj már bele mi lenne azzal az unióval Mexikó bevonásával...Jézus...ki akar Mexikoval eggyé válni???
    Mondd meg a kollégádnak hogy dobja ki azt a meséskönyvet mert rémálmai lesznek a gyerekének ha abból olvas neki...:D:D:D:D:D

    VálaszTörlés
  8. Derfel: hallottam rola, ha erdekel akkor ezt nezd meg. Akik hisznek benne azok mind innen szerzik be az informaciojukat. Korulbelul annyira helyes a teoria, mint az, hogy a fold lapos. :D

    VálaszTörlés
  9. Niki!

    Én egyáltalán nem hiszek benne!

    Én csak azért írtam, mert Te említetted hogy Obamáék nem értenek egyet a törvénnyel. Erre jött az összeesküvés elmélet, hogy azért mert a titkos megállapodások értelmében ez meg az lesz Mexikóval Kanadával stb.

    Van egy kollégám aki ilyenekkel jön, és valahogy el is hiszi amit innét-onnét olvas.

    Pedig csak abban kellene belegondolnia, hogy pont az USA politikai, gazdasági, katonai erejének lenne szüksége arra, hogy összeálljon Mexikóval? Vagy bárki mással? Ugyan már.

    Az egész egy áprilisi tréfának is gyenge. A szomorú az, hogy vannak akik az ilyen híreket, pletykákat kész ténynek veszik, és el is hiszik.

    üdv
    derfel

    VálaszTörlés
  10. A múltkor olvastam, hogy többször is volt már olyan időszak, mikor az illegálisokat kirúgták az országból. Pl. a Vietnámi háború után, mikor hazajöttek a katonák. Mindjárt lett nekik elég munkahely. Nem tudom már, hogy hol olvastam, de ha megtalálom idelinkelem.

    Ehhez mit szóltok?

    http://news.yahoo.com/s/ap/us_immigration_fingerprints

    Immigrant groups? Már miért zavarna egy bevándorlót az, ha ujjlenyomatot kéne adnia? Aki legálisan van az országban, azt nem zavarja. De a média trükkjei. ILLEGÁLISOK tiltakoznak az ujjlenyomatadás ellen. Nem bevándorlók. Illegálisok.

    Az Info Wars kb. 70-80%-ban hiteles. De többnyire nem tudni, hogy mikor-mi igaz és mi nem.

    VálaszTörlés
  11. Derfel tudom tudom, érezhetö volt az irásodból hogy nem hiszed el. :):):)

    VálaszTörlés
  12. Nekem az egész illegális dologhoz annyi még a hozzáfüzni valóm, hogy szerintem aki bárhol illegálisan él, adófizetés nélkül, az egy parazita aki máson (más országon) élösködik. És egyáltalán nem érdekel mikor azzal jönnek hogy ó szegény nem láthatja a családját....én sem láthatom túl sürün öket mégsem sir a szám pedig én nem vagyok illegális. Én választottam nem? Mindenki magának alakitja a sorsát. (na jó itt most nem az éhezö etiópokra gondolok....) Ha valaki az illegális életet választja az vállalja a következményeket, amik JOGOSAK. Vállalja hogy nem látja a szeretteit, hogy ha beteg lesz meg is dögölhet mert pénz nélkül a kést se húzzák ki a hátából, és ne panaszkodjon ha megöregszik és nem lesz nyugdija.
    Bárhogy is nézzük, tök mindegy miért teszik és honnan jönnek, akkor is büncselekményt követnek el. Ki mint veti ágyát.....blabla.....
    Nem értem egyáltalán ezt a nagy mexikoi felháborodást....söt még majdnem fel is háborit :):):):)

    VálaszTörlés
  13. Ja az illegálisok kiutasitásárol még: én is hallottam hogy volt ilyen csak azt nem tudom mikor és mennyire vehették komolyan, merthogy elég szép számmal vannak itt olyanok akik már évtizedek óta vannak/voltak itt illegálisan....azok hogy maradtak itt?

    VálaszTörlés
  14. Minden külön jut az eszembe....:):)
    Ujjlenyomatot nekem is kellett adnom amikor elöször és amikor másodszor léptem be akkor is. Ez nem ujdonság. Meg ez a "nemtudomhogyhivják" "irisz azonositás" :D:D:D:D ó apám látszik hogy álmos vagyok. Na azt is csinálták nekem kétszer is. Megyek aludni nem fárasztok tovább senkit a hiperszuper megfogalmazásaimmal...:):)

    VálaszTörlés
  15. Én is adtam ujjlenyomatot, többször is. Ezért se értem a felháborodást. Úgy gondolják, hogy mindenki adjon ujjlenyomatot, kivéve ők? Kaliforniában már lőszervásárláshoz is kérnek ujjlenyomatot. (Ha jól tudom ez is benne van a Januártól érvényben lévő törvényben.) Arra nem emlékszem, hogy a személyim kiváltásánál kértek-e ujjlenyomatot, de vízumnál kértek és talán még fizetnem is kellett érte.

    VálaszTörlés
  16. Neked van személyid?? Én még nem is láttam olyat....minek az??
    Soha nem kérik csak a jogsit. Neked mire kell?? A jogsinál egyébként tölem nem vettek ujjlenyomatot.

    VálaszTörlés
  17. Van. Azt a 10 dollárt megérte. Azzal nyitottam bankszámlát. A fegyvervásárlást is azzal intéztem a múltkor. Jó az ha van ID kártyája az embernek. :-)

    VálaszTörlés
  18. Még mindig nem értem minek...bankszámlát nyitni nem amerikai állampolgár ugyis csak PR kártyával meg Soc.sec.kártyával tud, azt igyis ugyis megkapod (már ha legális az ember) akkor minek plusz személyi is?? Mi az amit csak személyivel tudsz megcsinálni?? Mert én nem tudok ilyenröl. Bár fegyvert még nem vettem, de nem hiszem hogy ahhoz nem lenne elég amiket fent irtam vagy a jogsi ami itt ugyebár olyan mint otthon a személyi. Szoval mi az amihez feltétlen személyi kell?? Én multkor megkérdeztem két kollégámat, amerikaiak, egyiknek sincs személyije, azt mondták senkinek nem kell. Azért kérdeztem meg mert pont te emlitetted már korábban és akkor sem értettem minek az...

    VálaszTörlés
  19. A bankok egy része személyit kér. Bár bankja válogatja. Vittem egy rakás iratot, hogy bizonyítsam, hogy ki vagyok. A személyit is elkérték, gondolom a biztonság kedvéért. Annyira gondolom, hogy nem fontos, de 10 dollárba került. Az azért nem olyan nagy összeg. Talán nem feltétlenül szükséges, de majdnem ingyen adják, és jobban szeretem a személyit felmutatni, mint a rezidens kártyát. Úgy kevesebb az esélye, hogy a nevem láttán a kezembe nyomnak valami spanyolul írt dolgot. (Mert előfordult már olyan. Miért hiszik azt, hogy akinek nem Amerikai neve van az csak Mexikói bevándorló lehet?)

    VálaszTörlés
  20. Írtam az AZmagyarul fórumba. :)

    VálaszTörlés
  21. 3 bankkal volt nekem dolgom, a férjemnek már ezerrel, de neki sincs személyije, soha nem kérték töle sem tölem. A PR kártya is csak bankszámla nyitásához kell a bankban vagy ennél komolyabb dolgokhoz, a soc.sec. kártyát pedig egyáltalán senki nem kéri, nem is hordjuk magunknál, kizárolag a számot kell fejben tartani, azt esetleg hivatalos helyen kérik de magát a kártyát nem. Én totál ugy nézek ki mint egy mexikoi, de soha nem nyomtak a kezembe spanyol cuccot. :):):)
    Melyik bankban kértek töled személyit?

    VálaszTörlés
  22. Nem tudom mi van más államokban, de tölem nem kérnek ezer papirt hogy bizonyitsam ki vagyok. Vagy csak jogsit kérnek, vagy csak PR kártyát vagy csak soc.sec.számot. Attól függ mit intézek és milyen hivatalban. Fura hogy neked minden ilyen bonyolultan megy. Mi sokkal egyszerübben és gyorsabban intézünk itt mindent mint M.o.-n intéztünk.:):):)

    VálaszTörlés
  23. A személyit úgy kérték, hogy mikor bementem, hogy számlát szeretnék nyitni, akkor mondtam, hogy van személyim is és akkor elkérték. Egy másik bankban viszont kifejezetten kértek személyit. (Nem emlékszem a bank nevére, de utána tudok nézni.)
    A soc.sec. kártyát elvileg jobb is ha nem hordja magánál az ember. Valahol olvastam.

    VálaszTörlés
  24. Igen, pont azért nem hordjuk a soc.sec.kártyát. Visszaélhetnek vele ha ellopják.
    A bank neve csak kiváncsiságból érdekelne, de azért ne pazarolj erre idöt. Csak furcsállom hogy olyan iratot kérnek valakitöl amit nem kell még az amerikainak sem felmutatni. Azért ha valaki tudja mi az amihez feltétlenül kell az amerikai személyi igazolvány hálás lennék ha megirná. Esetleg Romesz? Vagy hozzá hasonló tapasztaltak tudják...?
    Valami miatt biztos kitalálták......

    VálaszTörlés
  25. A kedvesem azt mondja csak akkor kell a személyi ha nincs jogositványod. Ö látott már ilyen személyit, azt mondja ugy néz ki mint a jogsi, 1 kollégájának volt a 90-es évek elején, mert nem volt jogositványa.

    VálaszTörlés
  26. Niki: Most akartam irni en is, hogy csak azoknak kell szemelyi akiknek nincs hajtasijuk, de megeloztel, meg jo hogy vegig olvastam.

    Akit erdekel az illegalis bevandorlas tortenete annak erdemes ezt elolvasni

    VálaszTörlés
  27. Romesz hajnalban megyünk Vegasba :):):)

    VálaszTörlés
  28. Na, akkor már ott voltunk amikor irtál. :):) 28.-án mentünk, 29.-én este értünk haza. Volt 2 szabadnapunk és átugrottunk eljátszani a házunkat. :):)
    Á sosem játszunk...és házunk sincs..:):):) de jo volt, kipróbáltam az uj gépünket. Jó. :):) Ti sem fáztok ott Vegasban azt észrevettük...:):) 105 fok volt végig. Itt sincs sokkal több, pláne mostanában elég felhös az ég, itt is kb 105 van.

    VálaszTörlés
  29. Gondoltam, hogy mar itt voltatok akkor.

    Legkozelebb az en blogomra irj ilyesmit, azt hamarabb eszre veszem. Vagy kuldj egy emailt

    VálaszTörlés
  30. http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Union
    itt tényleg említik ezt csak az elején azt írják hogy egyáltalán nem tervezik lejjebbb pedig hogy nem tervezik haem végre éppen végre is hajtják

    VálaszTörlés
  31. http://www.youtube.com/watch?v=vuBo4E77ZXo
    itt is említik

    VálaszTörlés
  32. kreinerbence:

    Ez a cikk csak fantazia szulemeny.
    Semmi alapja nincs es az, hogy a wikipedia ir rola nem jelent semmit, mivel ha nagyon akarnam en is irhatnek egy ennel vadabb szocikket es akkor mindenki azon izgulna egy darabig.

    nezd meg ezt is hamar ennyire erdekel a tema.

    Latod mar penz is van

    VálaszTörlés
  33. Romesz
    én is belekezdtem egy ilyesmi válaszba de inkább magambafojtottam :D:D:D:D:D

    VálaszTörlés
  34. de lehet ogy titokban tervezgetik :D ami persze nem jó
    és igen olvastam azt is hogy az amero lenne a pénznem és lenne egy szuperautópálya

    VálaszTörlés
  35. Bence
    hogy lehet valamit titokban tervezgetni amivel tele van az internet? :):):):)

    VálaszTörlés
  36. West Rim Entry and SkyWalk Fees.

    Currently, an entry fee into Grand Canyon West is required and the Sly Walk carries an additional fee. As of December, 2007 the combined fees are $82 per adult and $57 per child age 4 to 11 years of age. Fee structures are subject to change. The SkyWalk is open seven days per week with varying hours of operation. Reservations are not currently required.

    The fee includes a "hop-on-hop-off" shuttle that runs among the view points of Eagle Point, Guano Point and The Hualapai Ranch. Included is a horse-drawn wagon ride at the Ranch, Native American performances and a walking tour.

    ezt olvasd at nem ordongosseg a dolog

    VálaszTörlés
  37. Úgy hogy Kanada,Amerika és mexikó kormánya tervezi de nagyon remélem hogy ilyen soha nem fog létre jönni,hogy nézne már ki az USA és Kanada egy mexikóval? :D akkor már inkább közép-amerikai unió legyen mert a másik még viccnek is rossz. Mostmár úgy gondolom hogy egy unió,összefogás az USA,Kanada és mexikó az érthető lenne de hogy megnyissák a határokat az nonszensz!

    VálaszTörlés
  38. kreinerbence:

    Ahogy az moriczka elkepzeli.
    Ez mesenek is sok. Harom kulonbozo orszag, kulonbozo gazdasagi helyzet es kulonbozo politikai beallitottsag. Canadai vezetoseg szocialis beallitottsagu, Usa kapitalista ber hajlik a szocik fele az utobbi idoben. Mexico pedig rablobandak kezeben van. Meg remalomnak is rossz. De ilyesztgetni jo az ilyen vad otlet.

    VálaszTörlés
  39. ...nagyon érdekes és izgalmas dolgok ezek..., ne feledjük, hogy Arizóna Mexikó volt egy időben, úgy mint ahogyan Erdély egy időben Magyarorzság volt, azzal a külömbséggel, hogy a USA megvette a területet és nem háboruval szerezte meg... ezek után azért ők jogosan érezhetik otthon magukat. ősi lakosai a vidéknek, nem úgy mint a többi bevándorolt legfeljebb 2-3 generációs, ugynevezett Amerikai állampolgár...
    Amerika a pénz, kifejezetten a dollár országa. a kocka azonban mindig fordul... most éppen a forgolódás pillanatában vagyunk...

    VálaszTörlés
  40. Tibi,
    nem tudom Erdély-M.o.-között mennyire vándorolhat a népesség, de ha Erdélybe akarnék vándorolni ahogy a mexikoiak ide, és azt mondanák nem lehet, akkor biztos nem háborognék hogy "dehát Erdély M.o. része volt". Ettöl még nincs jogom ott élni.....ami volt elmult. Most Arizona nem Mexiko része. Aki illegális mexikoi itt az biztos hogy nem abban az idöben jött ide élni amikor még Arizona Mexiko része volt, mert ha akkor jött volna akkor nem illegális lenne...(és mellesleg már nem is élne :):):) )

    Vagyis akkor jöttek át amikor már az USA része volt, amiböl pedig következik hogy nincs joguk itt élni. Akárhogy is csavarjuk a dolgot, illegálisok, jogok nélkül és ez jogos Arizona részéröl.

    VálaszTörlés
  41. "ősi lakosai a vidéknek" ösi lakosai??? Hogy lennének már ösi lakosai amikor 10-évekkel ezelött illetve a közelmultban jöttek át lefizetve a hátáröröket vagy mást, hogy sikerüljön ittmaradniuk??? Szerinted ezt nevezik "ösi lakosnak"? Nemár...:):)
    Nem minden mexikoit hajtanak ki innen, hanem az illegálist.

    Ha az indiánokat akarnák kitirhitani, na az lenne jogtalan. Öket nevezhetjük ösi lakosoknak. De itt nem is az a lényeg hogy ki hány generáció ota él itt, hanem hogy van papir vagy nincs papir.

    VálaszTörlés
  42. Mellesleg nemrég találtak husznál is több általad "ösi lakosnak" titulált nemrég átjött illegális mexikoit egy dél-phoenixi lakásban bujkálva a hivatalos közeg elöl...:):):) biztos ösi arizonai-mexikoi rituálékat végeztek éppen...:):):)

    VálaszTörlés
  43. egyed tibor:

    Arizona es New Mexico 1846-48as Mexico USA haboru utan kerult USA birtokaba, tehat nem vasarlas utjan. Az akkori lakosok maradhattak es ugymond beolvadtak az orszagba, de az ujjonan erkezok illegalisok es mint olyan a torvenyek szerint nem kivanatosak.

    VálaszTörlés
  44. Igen, a weblapon le volt irva a törije. :)Mig volt weblapom :):):)

    VálaszTörlés