Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2011. január 22., szombat

Elsö nap az iskolában....:)

....és a második is....:)
A fösuli épületében tartották.
Nagyon érdekes volt. Nem volt még oktatás, csak bemutatkozott a tanár, mesélt régész mivoltjáról, és elmondta a tanitás részleteit. Amin meglepödtem, hogy azt mondta, nem lesznek vizsgák, mert nem hisz bennük. Ugy gondolja hogy egy diák általában nem azt az eredményt nyujtja a vizsgán, amit valójában a tanitás ideje alatt hozott, hisz izgul, ideges. A kurzus befejeztével mindenki kiválasztja a neki kedves témát, és abból tart elöadást a többieknek. Mindössze ennyi a követelmény, és az, hogy minden terepgyakorlat után leirást kell készitenünk arról amit aznap tanultunk.

Nem értettem mindent és eléggé távol is voltam a tanártól, de a lényeget értettem. A diákok nagyon vegyesek korban. Kb 20 fö, a legidösebb 45 körül van, a legfiatalabb 13-nak néz ki de gondolom ha fösulira jár nem lehet annyi......:):)Kivéve persze ha valami zseni...

Csupán 1 órát voltam ott, másnap délre kellett menni de nem az iskolába, hanem a Mesa Grande Ruins nevü ösi, hohokam indián falu romjaihoz. A hohokam indiánok voltak Arizona legkorábbi indiánjai, ök épitették meg Arizona legnagyobb vizvezetékrendszerét, aminek egy részét a modern ember a mai napig használja. Hát, az ö falujukban fogok én régészetet tanulni.

Nagyon nagyon....érdekes. Végigvigyorogtam az egészet. Illetve a vége felé annyira már nem volt széles a vigyor, mert nem volt rajtam kalap, és hiába csupán 25-27 fok körül volt, azért 2 órán át a tüzö napon álldogálni nem kutyafüle. Dr Jerry Howard a régész tanárom neve. Már több mint 30 éve régész, és születésem óta kutatja ezt a romot (1982) igy aztán volt böven mondanivalója.

Egy nagyon érdekes dolgot szeretnék kiemelni az egészböl - gondolván hogy nem vagytok kiváncsiak az egész történetre....ami engem nagyon megragadott az volt, hogy egy Barbara (nemtudommi a másik neve) nevü régész hölgy, aki több évtizede kutatja a mezoamerikai kulturák ösi városait, meghivást kapott ide, erre a régészeti feltárásra, és a hölgy közölte, hogy a Mesa Grande pueblo-jának alaprajza tökéletesen megegyezik a mezoamerikai maja stb....civilizációk városainak alaprajzával. Ime itt egy rajz az ilyen városokrol, de bizonyára mindenki látott már ilyet tv-ben, könyvben, esetleg élöben is a szerencsésebbek....na titeket irigyellek. :):):)
Ez egy elég béna rajz, de erröl mindenki fel fogja ismerni miröl beszélek. Nem találtam értelmesebbet hirtelen a neten....
Iszonyú izgalmas, ahogyan lenézel a földre és látod a talpad alatt az ösi falak tetejének vonalait, látod hol futottak a falak. Itt egy foto, a többi lejjebb a link alatt.

Már most sok érdekes dolgot megtudtam a régészetröl, pedig csak elsö napom volt a terepen. És az, hogy a doktor lehajolt, és egyszerüen felvett a földröl egy ösi, festett hohokam cserépdarabot és a kezünkbe adta hogy nézzük meg.....azt hittem elájulok. Számomra ezek a dolgok hatalmas jelentöséggel birnak.

ITT MEGNÉZHETED a fotokat a romokról! 

Szomorunak tartom viszont, hogy a lelöhely mellett közvetlenül (és körben) egy hatalmas kórház áll, ami alatt egy hohokam indián temetö és labdapálya is van amiröl tudnak. Dr Howard mesélte, hogy amikor a kórház épült, ö ott volt, és látta ahogyan a markolók kimarkolják a hohokam indiánok csontjait és edényeit a földböl. Végig kellett nézze ahogyan egy ilyen jelentös lelöhelyet elpusztitanak, és semmit sem tehetett, mert a város eladta azt a földet a kórházat épittetö cégnek.
 Ez elég szomorú.

Megkaptuk az órarendünket is. Meg fogjuk tanulni a régészeti szakszavakat, az ásatási módszereket, térképkészitést, adatrögzitést, mintavételi módszereket, a hohokam indiánok történetét, a vizvezeték épités módszerét ahogyan ök csinálták, a leletek felismerését és elemzését, (igen, felismerését is, mert lehet, hogy te azt hiszed az csak egy ködarab, pedig talán egy hohokam eszköz volt, amire csak alapos szemügyrevétel után jössz rá...). És meg fogjuk tanulni a különbözö készülékek használatát is.

Azt is megtudtam, hogy itt Phoenixben rengeteg munkalehetöség van régészként elhelyezkedni és egyre több, söt már az iskola ideje alatt is dolgozhatok, amennyiben jó vagyok. Beajánlanak valahova, vagy a saját tanárom is foglalkoztathat,  az én esetemben például a tanárur a Mesa Természettudományi Muzeum fönökségének tagja és több diákot is foglalkoztat rendes fizetésért. A tanárúr természetesen kapcsolatban áll különbözö cégekkel, akik folyamatosan érdeklönek a diákok iránt, és akit a tanárur beajánl, azt fel is veszik. Ha ez nem jönne össze, még mindig lehetek önkéntes gyakornok több helyen is amig iskolába járok, amiböl aztán akár igazi munkahely is lehet. Találkoztunk több olyan régésszel is, aki igy kezdte.

Ez szerintem szuper!

A nyelv miatt még mindig aggódom, de remélhetöleg nem lesz vele akkora problémám hogy ne tudjam végigcsinálni az iskolát. 

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok, ügyes vagy!

    üdv.
    defel

    VálaszTörlés
  2. Hát még nincs miért gratulálni, max azért hogy eltaláltam az iskoláig, de azért köszönöm Derfel! :):):)Próbálom ugy csinálni a dolgokat hogy a jövöben lehessen miért gratulálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Niki!Nagyon örülök,hogy sikerült a fősuli,és igen is "befogom fejezni" így fojtasd tovább,és sikerülni fog.Nagyon tetszenek az írásaid élvezettel olvasom.Kívánok sok sikert a sulihoz,és a kinti élethez jó döntés volt.Üdvözlet Egercsehiből:Erzsi

    VálaszTörlés
  4. Miért pont oda építették a kórházat? Nem volt máshol hely? Én ha valamit láttam Arizónában, az a hatalmas szabad terület mindenfelé.
    Meg szólhatott volna valaki nekik, hogy ősi indián temetőre építkezni nem túl jó ötlet. Nem látták ezek az Állattemető című filmet? :DD

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen, igyekezni fogok a sulival, és örülök hogy tetszik a blog! :):)

    VálaszTörlés
  6. Kórház:
    Hát tudod hogy van ez....ha van egy üres lyuk benn a városban, azt nem szabad ugyhagyni....milyen durva azért ez...nem épitkezhettek a falu romjaira, hát körbeépitették azt....plusz ugye szétturták a temetöt meg a pályát....
    Kivánok nekik sok gonosz indiánszellemet! :D:D:D:D
    Megérdemelné aki ennyire nem tiszteli az öslakosokat...
    mert kell a pénz...ennyit a modern emberröl...annyi esze sincs mint az ösöknek....

    méghogy mi civilizáltak vagyunk...ugyanmár...akkor lennénk azok, ha megértenénk és értékelnénk azt, ami a multunkból ránk maradt.

    VálaszTörlés