Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2011. április 23., szombat

Régészeti felmérés - Tovrea Castle Phoenix

Tegnap a Tovrea Castle - nél voltunk az osztállyal. Érdekes, hogy rég szerettem volna megnézni már, de nem sikerült, mivel jelenleg átalakitás alatt áll, igy senki nem mehet be 2-3 évig. Milyen jo, hogy az iskola által ilyen helyekre is bejuthatok! :):)
A kastély esküvöi torta formájura és  igazából szanatoriumnak/hotelnek épült, lévén hogy Phoenix levegöjének tisztasága miatt mindenfelöl érkeztek a városba tüdöbeteg emberek gyógyulni, kikapcsolódni-- de mire kész lett volna az épület, a szomszéd telket megvásárolta valaki, aki állattenyésztésbe kezdett. Igy aztán a marha - birka - kecskeszarszag miatt nem lett volna túl nagy sikere a szanatoriumnak....ha érdekel a történelme, a weblapon le van irva.
A lényeg: A városé ma az épület és a hozzá tartozó hatalmas hasznositatlan telek, amire most a kastély körül lévö botanikus kertet szeretnék kiböviteni, de mielött nekiláttak volna, megkérték a régészeket, hogy mérjék fel a terepet. Ekkor léptünk akcióba. :):) Két csoportra oszolva nekiláttunk a felmérésnek. Nagyon tetszett! Prehisztorikus anyagot ugyan nem sokat találtunk, mégis érdekes volt. Szines üvegeket, autóalkatrészeket és egyéb hisztorikus dolgokat találtunk és közben nagyon jól mulattunk!



 Jobbról a 2.a tanárom, Dr Jerry Howard
 Mumifikálódott nyuszi....ugyanigy végezze az illetö aki ezt tette vele....

 Dutch, egy másik tanárom. Ö a felmérés specialistája. Mindenben profi ami GPS! :):)  Segitökész, kedves és nagyon jófej! Bár halkan is beszél és pösze is, nehezen értem, de nagyon szeretem!
 Találtunk valamit!!! Itt épp egy prehisztorikus edény darabjaira lelt az egyik osztálytársam, kaptuk a GPS-t és bemértük...
 Iiii...Martin leejtette a nem olcsó GPS-t...reméljük senki nem vette észre..:):):)
 Tanácskozás van...
 Ha az egész telekböl botanikus kert lesz, hát kösse fel a gatyáját aki végig fog sétálni rajta....föleg nyáron...vigyen magával mentöosztagot is hogy ha ájul legyen aki elkapja...

 A reptér majdnemhogy mellette van....némelyik gép egészen az épület mellett száll el...
 

Már bejelentkeztem a következö szemeszterre, és kértem segitséget nyári angol és matek class-ra való jelentkezéshez is, hogy a különbözetit végre le tudjam tenni. :):) Most anyaggyüjtés van a semester projectemhez, amit Martin osztálytársammal közösen készitünk el, lévén hogy egymástól függetlenül ugyanazt a témát választottuk.....kedden megyünk az egyetemi múzeumba és a könyvtárba is anyagot gyüjteni. Hát...imádom ezt az egészet.

6 megjegyzés:

  1. Tényleg jó lehet ez a régészkedés! Bár itt gondolom annyiból állt a munka, hogy sasolni kellett a földet oda nem illő, idegen tárgyak után kutatva. :) Jó látni, hogy nálatok milyen nagy gondot, figyelmet fordítanak minden ilyen dologra!
    Az a szanatórium tényleg fura lehet, márcsak azért is mert a reptér mellé épült, ami már biztos ott volt amikor építették is. Ott sem gondolnak át mindent igazán :)
    Jó dolog az amikor megtalálja az ember, hogy mi az amit tényleg szeret csinálni és amivel érdemes is foglalkozni! :) Szóval jó tanulást! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Neem, a repter nem volt meg ott amikor az epulet epult. Egesz Phoenix varos apalitasa korul epult. Semmi nem volt meg a kornyeken akkor. :)

    Pont azon gondolkodtam mostanaban, hogy milyen szerencses ember vagyok, hogy megtalaltam azt a foglalkozast ami igazan boldogga tesz es lehetosegem is van ra hogy kitanuljam. Sajnos nagyon sokan nem tehetik ezt meg, es nagyon sokan megtehetnek de nem elnek a lehetoseggel, nem latjak mekkora kincs van a kezukben.....

    VálaszTörlés
  3. Jajj es koszonom szepen! Tanulok...:):)

    VálaszTörlés
  4. sokszor azert nem csinalja azt az ember amit igazan szeret mert nem tudna belole megelni....... Szerinted ez nalad nem lesz problema? Van allas boven?

    VálaszTörlés
  5. Szia Orsi!
    Igen, azért választottam az amerikai délnyugat régészetét és nem az egyiptológiát, mert azzal nehéz lenne itt...
    Régészeket rengeteg cég alkalmaz. Muzeumok, iskolák, nagyobb épitész cégek, környezetvédelemmel foglalkozók, erdészetek, még a nemzeti és egyéb parkok is....stb..és ezeken belül is nagyon sokféle pozició létezik. Csak tanulás kérdése. Meglepödtem amikor megtudtam. És egyre több az ilyen cég, pláne itt.

    VálaszTörlés
  6. akkor jo. az ember nem nagyon hall ilyen allasokrol ha nincs abban a kozegben.

    VálaszTörlés