Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2011. május 6., péntek

Régészeti feltárás fotók, falat találtunk

Ma 100 F fok volt, ami 38 Celsius. Nem volt olyan jó a napsütésben 4 órán át...:):)
Nagyon vicces módon odajött az egyik régész és megnyugtatott minket: "ha pihenni szeretnétek nyugodtan üljetek le az árnyékba és igyatok sok vizet!" --persze persze....föleg hogy a legnagyobb árnyék amit láttunk az egy méretes ritka bokor volt mellettünk, ami azt az egy méterét sem felfelé hanem széltében növesztette igy ha annak az árnyékára hagyatkozunk nagyon nem lett volna jó.....ráadásul hiába isszuk a vizet....az is olyan forró volt hogy az üveget is alig tudtuk megfogni..:):):) funny day...:):)

De azért jó volt. Lévén hogy ezzel az osztállyal ez volt az utolsó alkalom itt a Mesa Grande nevü ásatáson, ma hamarabb eljöttünk és laza nap is volt. Természetesen ma, az utolsó nap utolsó orájában találtunk valamit, ami az egész félév legmeghatározóbb dolga volt. Egy falat. Nagyon érdekes volt. Mondták hogy fel fogjuk ismerni ha ilyet találunk, de nem gondoltam hogy valóban ennyire könnyü lesz azt mondani, hogy aha, ez itt egy fal. Pedig az volt. A talaj sokkal de sokkal keményebb, és a fal alapanyaga miatt szinte fehér ahogy kaparom. Megtaláltuk a fal széleit, de sajnos nem volt több idönk folytatni a feltárást. Nyáron viszont az alábbi foton látható Dutch becenevü régész professzorral visszamegyünk hetente és folytatjuk a feltárást iskolán kivül.
Szóval ö "Dutch", aki a legédesebb bácsika akivel itt eddig találkoztam!
Ök pedig Nicole és Martin, akikkel ezidáig végig együtt dolgoztunk. Nicole ösztöl az Arizona State Universityn folytatja tanulmányait, Martinnal talán lesznek közös óráink.
Megkedveltem öket, aranyosak és végig keményen türték a béna angolomat...pláne ha tévedésböl olyat mondtam amin egy hétig röhögtek :):):)


És itt túrom a földet én...vagyis a képen épp Martinra figyelek de amugy azért dolgozgattam is..:):)


Erröl a képröl tudni kell, hogy mosolygok éppen...:):) Martin szólt hogy "mosolyogjatok!!" és én azt tettem....eszemben sem volt hogy ugyis tök mindegy mert maszk takarja a fejemet...:):) utána ezen röhögtünk...hogy milyen bájos mosoly volt ez...:):):)


Ö Bryan, most végez az ASU-n, mondhatni ö már igazi régész. Nagyon okos és jól magyaráz.
A fal konturja itt látszik, épp ahol Dutch keze van, azzal egyvonalba fut a foto aljáig. Hát ... én látom mert mi turtuk ki, lehet hogy egyébként annyira mégsem látható igy a képen...:):) Talán a kezénél egy kicsit jobban...


Áhh találtam egy másik fotot, ezen sokkal jobban látható ki is nagyitom. Martin fejénél jol látszik a vonal.
Nagyon mérgesek voltunk hogy épp az utolsó percben találtunk egy ilyen nagy jelentöséggel biró dolgot, ráadásul az egész feltárást is ugy kezdtük januárban, hogy azt mondták, valahol itt lennie kell egy falnak, meg kell találjuk...hát sikerült...ez pont olyan mint Tutankhamon sirjának a feltárása....azt is az utolsó nap találták meg...:):) csak ez kisebb volumenü persze...

Amugy minden égetett...a lapát, a vésö, a vödör, de még a homok minden egyes kaviccsal benne külön-külön és az italos flakon is, benne a kellemesen forró vizzel amit megittunk....volna...,...a régészet élmény ennek ellenére..:)

Itt a link a facebook albumhoz: MESA GRANDE RÉGÉSZETI FELTÁRÁS

2 megjegyzés:

  1. Hali!
    Próbáld ki, hogy vizes fekete pólóba vagy más textilbe csavarod a vizesflakont. Ahogy süti a nap a víz párolog el belőle, tehát hőt von el és ezáltal hűti a vitel belül!!!!

    VálaszTörlés
  2. szia, köszi! igen, régen hasonlo módon történt a légkondicionálás is itt. :):) jó ötlet. de azt hiszem inkább viszek egy hütötáskát legközelebb...:):):) az a biztos. :):)

    VálaszTörlés