Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2010. január 11., hétfő

Amerikai álom (?)

Amióta weblapom van, rengeteg emberrel beszéltem, akik mindenáron az Egyesült Államokban akarnak élni. Ez eddig nem is gond, csak az benne az érdekes, hogy ezeknek az embereknek a 95%-a semmit sem tud az USA-ról. Persze ezt nem arra értem, amit az iskolában tanitanak arról, hogy hol a Szabadság szobor vagy ilyesmi. Arra értem, hogy ezeknek az embereknek legnagyobb többsége nem csak hogy nem járt itt, de olyan dolgokra alapozva akarják leélni az életüket itt, aminek legtöbbször nincs is valós alapja.
Egy példa: Az unokatesóm szomszédja New Yorkban él, és az unokatesóm azt mondja gazdag. Ez biztos azért van, mert Amerikában mindenki gazdag............mert Amerikában minden jó és szép, mert látom a filmekben, hogy olyan könnyen megvesznek bármit, hogy minden olyan szép, olyan könnyű az életük. Én is ott akarok élni!!! Nekem is ilyen élet kell!

A Géza gyerek kinn él X éve, most volt itthon, és két kézzel szórja a pénzt.Amerikában él, gazdag.-----persze, csak azt nem mondta a Géza gyerek, hogy X éve összekuporgatott pénzecskéjét, most b....sza el pár nap alatt, vagy épp hitelből szórja a pénzt, amit aztán 3 évig fizetget vissza. Ne is mondjam, hogy abból a pénzből, amit M.o.-n elszór egy este alatt, mert meghivta pár haverját, abból itt az USA-ban 10 ugyanilyen bulit csaphatott volna, mert otthon sokkal kevesebbet ér a pénze mint itt. De nem baj, megérte, hisz sikerült elérnie, hogy mindenki azt higgyje, Amerika egy pénzesláda ahol mindenki szórhatja a pénzét, ő pedig gazdag.

Ismerősök szomszédaitól, filmekből, de még ujságokból sem hiszem, hogy bárkinek reális elképzelése lehet erről, vagy bármely más országról. És az a baj, hogy aki itt él, és nem nagyítva, hanem életszerüen szeretné elmondani mire is számíthat valaki, ha ide akar jönni, akkor sokan azt reagálják, hogy

persze, mert sajnálja tőlem Amerikát!

Erre annyit tudok mondani, hogy ha nem hiszed el amit mondok, akkor minek kérdezed? Az ilyenek azt várják, hogy majd azt mondom, juuujjj gyere ki, könnyen el lehet intézni és egy fél év alatt gazdag leszel!!

A valóság sokkal szomorúbb. Ha idegenként--ugy értem nem permanent residentként vagy állampolgárként-- élsz itt, mert mondjuk valahogy sikerült elintézni hogy itt légy egy ideig, akkor ne számíts arra, hogy úgy fogsz élni ahogy egy amerikai. Távolról sem. Egy itteninek sincs perfect élete, az átlag nem gazdag, nem tudsz félretenni vagy csak nehezen, de az igaz, hogy magyar szinvonalhoz mérten sokkal jobb az élet. Viszont csupán itt dolgozni, nem hozza magával az amerikai életet, hisz sokkal kevesebbet keresel, mint egy állampolgár, valamint PR kártya és Soc.sec.kártya híján nincs is annyi lehetőséged. Ha pedig még illegális is vagy, na akkor végképp elástad magadat és a jövődet is az USA-ban. Régen sokan meg tudták tenni, hogy ittfelejtődtek, aztán sikerült hivatalossá tenni az ittlétüket, de azóta változtak a törvények, sokkal szigorubbak lettek. Dehát a legtöbben akik idejönnek vagy ide akarnak jönni, nem is néznek utána ezeknek a dolgoknak.

Megdöbbenve tapasztalom, hogy még szuperintelligens emberek is (szakmájukból kifolyólag gondolom, hogy nem buták) forumokban kédezgetik kitudja milyen emberektől, hogy hogyan jöhetnének ki ide. Az helyett, hogy megnyitnák a nagykövetség oldalát, ahol mindere választ kaphatnak. Nekem is van forumom, talán magam ellen beszélek, de én igazság szerint nem a hivatalos dolgokról, hanem az itteni életmódról szerettem volna társalogni, kicsit közelebből bemutatni az országot, ahol élek. Dehát ha kérdeznek, felelek....persze a nagykövetség oldaláról szerzett infok alapján.

Olyan is van, aki Magyarországról akarja nekem bemutatni az USA-t, előadva, hogy én rosszul látom az itteni életet. Hát, mindenki döntse el maga, hogy ki látja reálisabban Amerikát. Aki itt él, vagy aki tv-t néz és ujságot olvas Berettyóújfaluban......eléggé nevetséges nem?

Azért van a forumom, hogy valós információkkal segitsem azokat, akiket érdekel az USA. Nem nagyítva, nem elájulva az országtól, nem szélsőségesen, hanem egyszerüen úgy, ahogyan én megélem azt.

És azért kértem Zoli segitségét, akivel most együtt válaszolunk a kérdésekre a forumban, mert egyrészt nagy tapasztalattal rendelkezik, másrészt még jobb, ha kétféle megvilágitásban kap választ a kérdező, igy részletesebb infohoz jut.

A sors fintorának mondhatom, hogy sosem vágytam Amerikába, eszemben sem volt, már csak azért sem, mert utálom az angol nyelvet. Mégis itt kötöttem ki......
Persze ez nem jelenti hogy nem örülök neki. Szeretek itt élni, ez egy csodaszép ország, és eddig még mondhatom, hogy kevés rossz tapasztalatom volt, az is általában románokkal, magyarokkal, külföldiekkel hozható összefüggésbe, nem amerikaiakkal.

Ez most azért jött ki belölem, mert olvastam néhány eléggé csőlátású ember véleményét és mert megkaptam, hogy sajnálom Amerikát a magyaroktól, mert nem akarok segiteni az illegálisoknak. Na erről megint lehetne beszélni, de csak annyit mondok, hogy ha valaki volt olyan buta, hogy kijöjjön és maradjon feketén, akkor oldja meg ha most jött rá, hogy hoppá nem is ugy van ahogy ő elképzelte............
Vagy ha illegálisan akar ittmaradni és igy kér tanácsot..............fúú, nem is értem hogy van ehhez bőr a képükön......
Ilyenkor általában az a válasz, hogy

Persze, mert te is kijutottál valahogy

Ezek pedig azt hiszik, hogy aki itt él hivatalosan, az mindenki feketén kezdte.........itt is kibukik a magas IQ szint és tájékozottság...............na az ilyet még hivatalosan sem segiteném tanácsokkal...........biztos azért, mert bunkó vagyok, és sajnálom tőlük Amerikát.....

5 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van Niki! szerintem a mai vilagban, egy tajekozott embernek eleg vilagos kepe lehet a kulonbozo allamok szocialis-gazdasagi-politikai stb. helyzeterol,az Internetnek koszonhetoen, nem kell mar ahhoz kulfoldre menni szerencset probalni. Regen,amikor meg nem volt ilyen informacio-aramlas, sokkal nehezebb volt valos kepet alkotni az amerikai valosagrol vagy barmelyik mas kulfoldi orszagerol.En szemely szerint nem mernek nekivagni a nagyvilagnak biztos munka-,lakas-,biztositas,egyszoval biztos hatter nelkul.En nem eltem soha az USA-ban, de vilagosan latom, hogy nem sok eselyem lenne egy nyugodt es biztos anyagi hatteru eletet megteremtenem ott magamnak.Mi is nezegettuk regebben a lehetosegeket a vilagban, de miutan lattuk,h a mi diplomainkkal es lehetosegeinkkel nem boldogulnank, nem is forsziroztuk tovabb a dolgot,mashol sem lenne konnyebb a helyzet.Azt is elfelejtik az emberek, hogy lehet, hogy egy amerikai magyar keres PL. 1200 USD/ho, de ennek nagyresze a lakber+rezsi, igy mar nem is nagyon marad masra.Az ottani fizetesek is aranyban vannak a kiadasokkal, ergo be kell osztani a fizetest.Es ez igaz az europai allamok helyzetere is. Eltem egy kis idot Irorszagban is, ott sem konnyu, es Olaszo.ban is hasonloan nehez a boldogulas, mint Magyarorszagon. Sajnos sokan elvakultan hisznek abban,hogy mashol jobb lehet, pedig nem.
    "Ami kivul, az belul is;
    S ami belul nincs, az sehol sincsen.
    Ezert nem erdemes utazni. Ha semmid sincs belul, kivul sem fogsz talalni soha semmit.
    Hasztalan annak keresesere menni a vilagban, amit nem sikerul megtalalnod
    onmagadban"
    Elnezest, ha hosszura sikerult :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Firenze!
    Igen, de azért azt nem mondanám, hogy nem jobb itt mint otthon. Sokkal jobb az élet attól függetlenül, hogy ahogy azt irtad is, azért a fizetés elmegy itt is. Viszont kényelmesebben élsz mint otthon. Csak sokan azt hiszik, hogy ha kijönnek feketén, vagy nem feketén, de külföldiként, akkor majd olyan élete lesz, mint egy PR-nek vagy állampolgárnak.....erre gondoltam, amikor azt irtam hogy el vannak tévedve az emberek. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen talán egy kicsivel jobban lehet itt élni, bár én otthon se panaszkodtam mert meg volt mindenem. Tényleg igaz hogy sokan azt hiszik kijönnek ide feketén és majd milyen jó lesz. Valakinek sikerül valakinek nem és általában az utobbi van többségbe.

    VálaszTörlés
  4. Nme olvastam el az egész szöveget de én megnéztem az USCIS honlapot hát tényleg nem az amerikai álomról szól a dolog....nem akarok okoskodni,tényleg elolvastam,viszonylag meg is értettem és ténlyeg nehezek a feltételek
    és még azt mondják hogy az amerikaiak a hülyék >:D
    akkor komolyra véve a szót: de akkor a kisebb városokban sem lehet jobban megélni mint a nagyokban mert ott ugye kevesebb fizetést kapsz de az egyenesen arányos a az árakkal nem?
    És pl Kanada még drágább mint az USA?

    VálaszTörlés
  5. Mi az hogy nem lehet jobban megélni? Mondtam én hogy nem lehet megélni? Vagy most miért irtad ezt? Ha külföldiként érted akkor nem, mert egy kisvárosban kevesebb a munkalehetöség is. Az állampolgárnak is egyszerübb nagyvárosban munkát találni, ahogy otthon is. Kanada drágább mint az USA, de szerintem én nem irtam olyat hogy itt drágaság van, épp ellenkezöleg. Legalábbis ha az állampolgár megélhetéséröl beszélünk, az nem rossz. A kaja, ruha egyebek iszonyu olcsók! A lakás, számlák ilyesmik is SOKKAL olcsóbbak itt mint pl Californiában vagy NY-ban, stb...

    VálaszTörlés