Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2012. november 5., hétfő

A kórházi ellátásról - Sun City West, AZ


Epp munkaban vagyok, kivetelesen nem rohangalok, hanem ulok egesz ejjel egy beteggel, igy aztan van idom irni.

Hat ugyis az itteni korhazakrol akartam irni...helyben vagyunk. A korhaz ahol dolgozom a Banner Health nevu korhazlanchoz tartozik, ami oriasi es nagyon nagyon hires az USA-ban. (azt hiszem a masodik legnagyobb korhazlanc de erre nem innek merget...majd utanajarok).

Nem tudom otthon hogy mennek ezek a dolgok, ugyhogy ha olyat irok ami otthon is igy van, sorry...
(A KÉPEK ROSSZ MINÖSÉGÉÉRT elnézést....a legtöbbet lopva fotoztam, érthetö okból...nem biztos hogy örültek volna ha látják hogy fotozgatok......pláne a szobát ahol beteg is van....és a sötét miatt némely kép mégrosszabb....)

Latogatasi ido mindig...sok beteggel csaladtag, sokszor egesz csalad alszik a betegszobaban. Nem viccelek...elofordul, hogy 5 vagy meg tobb csaladtag van a beteggel ejjel-nappal. Ezek eddig amiket en lattam kivetel nelkul mexikoiak, nativ-amerikaiak vagy fulop szigetekiek voltak. Egy sem amerikai amerikai.. :)
Ilyenkor megprobaljuk a csalad szamara minel kenyelmesebbe tenni az eggyebkent egyagyas szobat. Fotelt, mobil agyat hozunk nekik, hogy ott tudjanak aludni. Ök altalaban sokat segitenek a beteg apolasaban. Kisegitik a wc-re, etetik, stb....

Egy-illetve ketagyas szobak vannak.
Az agyak modernek, fej, csipo, lab kulon emelheto.



A beteg mellett van az ugynevezett "call light", avagy a noverhivo, ami egyben a minden szobaban a falon talalhato plazma tv taviranyitoja is.



A ketagyas szobakban ket tv van, minden betegnek kulon, kb 50 csatornaval. Kezmosasra automata papirtorlo tarto, fertotlenito hab, kozelitesre mukodesbe lepo csap a beteg agya elott es a beteg furdoszobajaban is van, ami a szoban belul van termeszetesen.


 A furdoszobaban tusolo, wc, csap.





A szobak kulonbozo szinuek, minden szobaban kulonbozo kepekkel, ejjeli szekrennyel, faliszekrennyel, asztalkaval es fuggony az agy korul. Minden szobában vannak még szemetesek, szennyestarto, fotel, szekek a latogatoknak.



A beteg erkezeskor kapnak egy-egy csomagot, ami a kovetkezoket tartalmazza:
szappan, fertotlenito hab (mosakodashoz), testapolo, fogkrem, fogkefe, szajviz, protezis tarto doboz (amennyiben szukseg van ra), papirzsebkendo, talka mosakodashoz, hanyos edeny (fontos :):) )
Ezeken kivul kapnak torolkozoket, haloinget, termeszetesen agynemut mindig tisztat.

Etkezes:
Rendelhetnek a minden szobaban levo etlaprol barmikor napszaknak megfeleloen reggelit, ebedet, vacsorat a foldszinten levo konyha felkuldi nekik. Erre kulon vannak lanyok, akiknek ez a munkajuk. A konyha reggel 6-tol este 10-ig van nyitva. Ezt a tavozassukkor fizetik vagy kiszamlazzak neki kesobb a kezeles es ellatas szamlajaval egyutt. Ha a beteg nem akar fott etelt, csupan egy szendvicset, azt ingyen kapja tolunk.

Van egy nourishment room-nak nevezett szobank, ahol szendvicsek, (tele sonkaval stb...nem ugy mint otthon hogy fel szelet parizert nyomnak bele es kihuzzak a szelere hogy soknak tunjon...), sajt, jegkremek, kekszek, puddingok, kakaos tej, tej, gyumolcslevek, tea, kave, forrro csoki, asvanyviz, dobozos cola, sprite, fanta stb talalhato, amit a beteg INGYEN ehet-ihat barmennyit (persze ha a betegsege engedi).

Nem volt idöm fotozni igy a netröl szedtem le ezt a képet, de a mi nourishment room-jaink is igy néznek ki:



Friss vizet | jeges vizet egyebkent mindig tartunk nekik a szobajukban.

Minden szobaban lehet kulon allitani a homersekletet, noha nem mondanam hogy mind mindig mukodik es csupan nehany fokot lehet allitani az eredetileg beallitott hofokon. Gondolom ez a kenyes computerek es egyeb gepek miatt van igy.

Ha a beteg zavarodott, esetleg agressziv, ongyilkos hajlamu vagy valami miatt allando felugyeletre szorul, akkor az tortenik, ami jelenleg tortenik velem, hogy egy apolo-asszisztenst beultetnek a beteg melle aki egesz muszak alatt ott van es figyel a betegre, hogy ne olje meg magat, ne tepje ki az infuziojat, ne pattanjon fel ha eleshet, stb....az ilyen apolo-asszisztenst sitter-nek hivjak...ez vagyok en most eppen...

Az agyakon van egy bed-alarm nevu gomb, amit az ilyen betegeknel be is kapcsolunk. Ez azonnal riaszt ha a beteg felul vagy kikel az agybol. Ilyenkor az egesz bagazs rohan a szobaba nehogy a betegnek baja tortenjen. (ha nem ul vele senki).



 Ha a beteg nem jar stabilan, es a wc-re kisertuk, ott is van ilyen riaszto. Maga a berendezes a falon van, egy zsinorral van osszekottetesben, amit a beteg ruhajara csiptetek. Ha a beteg felall, a zsinor megfeszul, es beinditja a riasztot. Ha a beteg beszamithato es nem kel fel egyedul a wc-rol, akkor csak megnyomja a wc melletti noverhivo gombot a falon, es mi megyunk es visszasegitjuk az agyaba.

Hordozhato computerek: a noverek hordjak magukkal szobarol szobara valamint most en is arrol irok....mert a sittereknek is van, mivel ha ulok valakivel, ketorankent jelentest kell irjak a computerbe a beteg allapotarol es ugye a szobat nem hagyhatom el.  Ezert nincs most ekezetem....nem tudom magyarra allitani a billlentyut...


Nemelyikbe bele van epitve a vernyomas | pulzus | oxigen | homerseklet mero gep is, ahogy ezen itt közvetlenül a szöveg alatt:


Itt pedig a mobil computer mellett van a vital signs machine :)



A beteg agya folott es a szoba bejaratanal talalhato egy smiley fej, ami 3 fele szinu lehet:

zold, ami azt jelenti hogy a beteg kepes felkelni magatol biztonsaggal,
sarga, azt jelenti, hogy fel tud kelni de felugyeletre szorul, es piros, azt jelenti nem kelhet fel | nem tud felkelni az agybol segitseg nelkul. A képen a piros jel láthato, egy figyelmeztetéssel, hogy a beteg fertözö, védö ferszelesér kötelezö. Itt töltöm az éjjelt.....



Az allergiakat, es egyeb dolgokat karszalagokkal jelzik, minden betegnek van legalabb egy, az adataival. A latogatok matricat kapnak amit a ruhajukra raknak, hogy tudjak kik ok. Ez nelkul senki nem johet be az osztalyokra. A kulonbozo ajtok mint a gyogyszeres es egyeb raktar szobak ajtajai kartyaval nyilnak, csak az itt dolgozo tudja kinyitni es csak a sajat osztalyomon mukodik a kartyam.

A fertozo betegek szobajanak ajtajan fel van akasztva minden amit fel kell venni. Kopeny, kesztyu, maszk...




Minden muanyag eszkozt egy hasznalat utan eldobunk. Agytal, lavorok, mindent ami muanyag.

Ha a beteg fazik, elomelegitett takarokat adunk nekik, amit egy ilyen gépben melegit elö a takaritó brigád:.

A látogatók ilyen váróban várakozhatnak, ez a mi osztályunk bejáratánál van:




És igy néznek ki a folyosók amiken a lábamat koptatom éjjelenként :) :)



A szobákon kivül vannak computerek, amikbe a beteg adatait, eredményeit bevisszük:



A képen itt fenn, a felsö monitor a betegek szivverését mutatják. Figyelnünk kell és ha a betegre feltett szivmonitorok nem müködnek rendesen (mert mondjuk a beteg leszedte magáról), helyre kell tegyük öket.

Ezen a képen egy ultrahang gép van amit épp ma használtam elöször....



Ez pedig egy vércukorszint mérö, ami automatikusan jelzi az eredményt a növérnek, nem kell bevinnünk a computerbe külön.....




Ez pedig az igéretünk...... :)

A különbözö szinü egyenruhák különbözö beosztást jeleznek. Ez a papir minden szobában megtalálható, a betegnek tájékoztatásul, hogy mindig tudja éppen ki az aki ápolja:



És a munkahelyem (egy része) kivülröl:




A beteget mindig nagyon nagy tisztelettel kell apolni. Ha atoltoztetjuk vagy furdetjuk az agyban, ugy kell tegyuk, hogy egy pillanatra se maradjon ruha nelkul vagy takaratlanul es el kell huzzuk a fuggonyt az ágya korul akkor is ha egyagyas a szoba. Akarmilyen is a beteg, ha zavart is, el kell magyarazzuk neki mit csinalunk vele es ha visszautasit, az szive joga. Abba kell hagyjuk amit csinalunk.

Van egy kollleganom, Koreabol jott par eve. Nagyon durva es bunko a beteggel, lekezelo. Nem tudom mikor veszik eszre vegre....egyebkent masok mindig nagyon kedvesek a beteggel ugy az asszisztensek mint a noverek.

Igen, az egeszsegugyi ellatast meg kell fizetni, de azt hiszem van itt azert nehany dolog, amit a beteg megkap a penzeert de otthon az ugynevezett ingyenes ellatas keretein belul nem kapja meg....

Mar leirtam hogy volt amikor Abigail szuletett, de leirom itt ujra. SEMMIT nem kellett vigyek a korhazba. Meg e.u.betetet, bugyit, minden mast is adtak, a babanak pelenkat, tapszert, popsitorlot, ruhat, mindent...sot mielott eljottunk, kaptunk egy zsaknyi cuccot ezekbol, es meg dvd/ket is kaptunk a baba apolasarol, babajatekot es pici babakonyvet is Abigailnek.

Nagyon kedves volt mindenki, bar volt rossz tapasztalatom is. Egy nover bekototte az infuziot majd veletlenul kihuzta de nem vette eszre. En ereztem de nem tudtam hogy teljesen kijott es mivel komas voltam, nem neztem oda...csak akkor vettuk eszre, amikor mar csupa ver volt minden...a novert visszahivtuk, azt sem mondta bocs....bunko es nyers volt. Egy asszisztens is elegge erdekes volt. Este 10-kor volt a mutetem, reggel 7-kor kotelezett ra hogy kimenyjek setalni vele...amikor felulni is segitseggel tudtam sziszegve...valoszinunek tartom hogy ez es a kovetkezo kotelezo setak kozrejatszottak abban ami szovodmenyek voltak kesobb..amitol honapokat szenvedtem.

Szoval van kivetel is, de most jobban atlatom miota itt dolgozom, es latom mennyire tisztelettel bannak a beteggel. Az orvosomrol nem is beszelve, aki egy fiatal srac es akit imadok. Nagyon jo orvos, kedves, es minden alkalommal amikor meglat, megolel, nevemen szolit a kezdetektol. Meg akkor is, amikor nem hozza megyek csak talalkozunk.  Hihetetlen kozvetlen. Pedig en aztan szinte semmit nem fizetek az ellatasert, hisz Pistim is es mostmar en is, korhazi dolgozok vagyunk. Naes amugy sem neki fizet senki, hanem a korhaznak.

A dolgozok, igy en is, online meg tudjuk nezni a beosztasunkat, a fizetesunk reszleteit, mi magunknak elkeszithetjuk a beosztast, ha tulorazni akarunk beirjuk magunkat a kivant  napra, mindent mindent online intezhetunk. Folyamatosan oktatnak szinten online, es teszteket kell kitoltenunk. Ha szeretnenk kitanulni egy masik szakmat amivel ugye korhazban el tudok helyezkedni, kitanitanak helyben. A fizetes jo a szabadsag eleg sok. Itt tenyleg megbecsulik az egeszsegugyi dolgozokat.

Nah...közben hazaértem, már van ékezetem is :):) Várom töletek a differenciákat és hasonlóságokat otthonról. :)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése