Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2011. október 31., hétfő

Halloween

Ez volt az elsö halloween-ünk kertes házban. Végre átéltünk egy igazi amerikai halloweent. Egy jó nagy tálnyi édességgel készültünk. Pisti dolgozik sajnos, Csilláékkal vagyok itthon. Este 6 körül csengettek az elsö gyerekek. Kinyitottam az ajtot és egy gyönyörü hercegnö állt az ajtóban. Hát, sablonos.....de annyira szép kislány volt és annyira szépen beöltözve, mintha egy meséböl lépett volna ki, majd elolvadtam töle. Nem tudom mennyit illik/szokás adni. Az elsö 4-5 gyereknek fél - fél marék édességet adtam, de aztán erös fogyásnak indult a tálbol a csoki, a csengö pedig csak csöngött, igy aztán visszábbfogtam magam. 2-3 darabokat adtam a következö gyerekeknek. Mind szuperhösök, "sikolyok" és hercegnök voltak. Ami szerintem a legfantáziadusabb volt, az egy kislány volt, rubik kockának öltözve. :) Ö nagyon édes volt. Nem azért mert magyar találta fel, hanem mert a sok hercegnö és pókember közül ö volt az, aki nem állt a sorba és a legérdekesebb jelmezbe bujt bele. Hát, tiszteletem a szülöknek.

Minden gyerekkel jöttek a szülök is, akik az ut szélén álltak, és ha a gyerekek nem köszönték meg a csokit, rájuk szoltak és ök is megköszönték. De általában a gyerekek is, a legkisebb is megköszönte. Látszik hogy tiszteletre vannak tanitva. Az utolsóknak sajnos csak 1-1 csokit tudtam adni, ugy sajnáltam. Egy óra leforgása alatt elfogyott egy nagy rakás édesség. Jövöre többet veszek. Remélem hogy a közvetlen szomszédok jártak már itt, és nem pont ök maradtak le. Igazán rendesnek tünnek a szembeszomszédok. Kb 30 gyerek volt itt összesen. Volt akit megdicsértem és szaladt az apukájához hogy azt mondta a néni hogy gyönyörü vagyok!! Meg hogy nézd milyen finom csokikat kaptam! Hát, fogalmam sincs hogy mennyit szokás adni, és elég vicces hogy nem kérdeztem meg senkitöl korábban....de mégviccesebb hogy én, aki utálom ha filmek alapján itélik meg az USA-t, a filmek alapján adtam édességet. :) :) :) Megkérdezhettem volna valakit....nah, mindegy. Elégedettnek tüntek a gyerekek (legalábbis aki nem a végén jött....). Én ugy látom, hogy inkább költök több édességre, minthogy dollár százakat költsek a ház szellemekkel meg csontvázakkal történö feldiszitésére. A gyerekek legalább örülnek a csokinak...

Bár jól néznek ki a feldiszitett házak...Csillával elmentünk sétálni pár napja és készitettem néhány fotot itt a környéken. (Alul)

Sokat gondolkodom azon, hogy hogy lehet, hogy a legtöbb kisgyerek olyan gyönyörü, formás, szép kis pofival, a felnöttek legnagyobb része mégis olyan elb...ott. Elnézést a kifejezését, kisipoltam magam, de ezzel tudom leirni öket leginkább....biztosan bucivá zabálják magukat McDonalds-szal, hotdoggal meg brownie-val...Persze van kivétel.














 Egyébként 30-35 celsius fok van mostanában, már nagyon vártuk ezt a kellemes "hüvös" idöt. :)

2011. október 14., péntek

Még élünk......:)

Csak nagyon sürü a beosztás. :)
Viszont amiota leadtam a physical-anthropologia tárgyat azota nem kerülget a sirás. :D
A mult héten az arab professzorom elfelejtett bejönni arabot tanitani. :) :) Elnézte a naptárt. Frankó, mert csak azért az egy óráért 50 mérföldet mentem....az oda-vissza összesen kb 130 km....
Jövöhéten kedden field-trip-ünk lesz megyünk az osztállyal egy arab étterembe. Jön a prof is...ha nem téveszti el a napot :D

A régészet labor ora a muzeumban nagyon érdekes, itt van pár kép, amit az osztálytársamtol szedtem le facebookrol....ö telefonnal késziti a képeit, de az enyém nem jo képet csinál, a nagy gépemet meg nem akarom oda bevinni igy én nem fotoztam még.

Ez egy törött, madárfigura fejrésze...én fintorgó nyulnak néztem....:) Kb 1000 éves.


Ezek kerámia darabok arrol a Hohokam indián feltárásrol, ahol tavasszal régészkedtünk...csoportositjuk öket anyag, mintázat és a szerint hogy minek a darabjai. A különbözö formáju edényeknek különbözö nevei vannak. Már megtanultuk, hogy egy ilyen kis darabbol hogyan állapitjuk meg, hogy minek a darabja volt, hol készült és miböl. Nagyon nagyon érdekes. Amikor régen hallottam a tvben hogy ránéztek egy ilyenre és ezer dolgot elmondtak rola, szkeptikusan legyintettem egyet...aha...persze....egy darab cserépböl ezeket megmondják mi? ....... Nos, igen, meg.

Alul a két cserépdarab ugyanahhoz a cseréphez tartozik. Hogy miért annyira különbözöek mégis? Mert a bal oldalit 850 C fokra melegitettük. Ez arra jó, hogy kiderüljön, hogy a nativ amerikaiak akik készitették az edényt, milyen höfokon égették ki, és milyen eredetü festéket használtak. Ha ásványi eredetüt, a festék megmarad az eredeti égetési hömérséklet fölött is. Ha nem, akkor amint tullépjük a hömérsékletet amin ök égették, a természetes eredetü festék eltünik rola.

Ez a kép csak egy kis plusz, a tavaszi ásatásrol. Pixi nevü osztálytársam mellettünk ásott a csapatával, és ennyi csontot találtak. A csontok madártol, legalább 3-tól és rágcsáloktol származnak. Ezekböl az is megállapitható, hogy a nativ amerikaiak ették-e meg öket. :)

Ennyit a régészetröl....

A suli egyébként remek, imádom. Már kész a következö szemeszteri órarendem:
MATEK
ANGOL
NÉMET
ARAB

Ennyi....a németet beszélem, csak azért vettem fel mert kevés lett volna a 3 osztály ahhoz hogy kapjak tanulmányi segélyt...vagy nemtom hogy hivják magyarul (financial aid). A németet legalább nem kell tanulnom...

Idöjárás: GYÖNYÖRÜ! Már majdnem egész nap nyitva lehet ajto ablak. nincs höség.

Pisti elkezdett dolgozni az uj helyén, a délnyugat legnagyobb korházában, igy a biztositásunk iszonyatosan jo.....szinte semmit nem kell fizessünk, akármi bajunk lenne. Ez itt nagy kincs.
Az elsö napjaiban le is vágott egy szép darabot az ujjbegyéböl szegény....elég ronda volt. De helyben volt, nem kellett utazzon hogy ellássák. :) :)

A szemeszter projectem régészetböl a Hohokam indiánok petroglifáiról szol majd. Összehasonlitom a déli és a mellettünk lévö, nyugati hegység-beli sziklarajzokat. Néha nehéz követni mikorra mennyi beszámolot kell megirni..minden hétre van vagy 4. Most is pl...ugyhogy neki is kezdek.....