Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2011. szeptember 29., csütörtök

Suli és Kultur-sokk

Hajnali 1 óra van és tanulnom kellene, de sem tanulni sem aludni nem tudok. Eléggé felzaklatott az utóbbi pár nap.
Azt hiszem amit leirok most, az megéri az elolvasást azoknak, akik külföldön készülnek leélni az életüket, mert nem hiszem hogy amit átélek egyedi dolog lenne.

Elkezdtem az iskolát. Megismertem egy rakás embert és már eddig is tanultam rengeteget. Tul sokat actually.... :(
Hétfö, kedd, szerda és csütörtök iskola, péntek, szombat és vasárnap éjjel munka. Annyi osztályt vettem fel erre a szemeszterre, amennyit az amerikaiak többsége munkavégzés nélkül sem venne fel, mert szerintük tul sok. Pedig nekik az egészet a saját nyelvükön kell tanulniuk. Ha amerikai lennék, semmi gondom nem lenne azzal, amit bevállaltam, de a gyér angoltudásom miatt, ez alatt a néhány hét alatt sikerült magam depresszioba taposni.

Próbáltam megfelelni mindenhol. Az iskolában a tanároknak, hogy ha már nem tudok értelmesen angolul hozzászolni az anyaghoz akkor legalább okosan tudjak nézni és megfeleljek az osztályban irt teszteken, és a diákoknak hogy ne forduljanak el tölem azért mert nem tudom rendesen kifejezni magam és ne sértsem meg öket véletlenül sem valami magyar hülyeséggel ami esetleg itt sértésnek számithat,

a munkahelyen amikor dög fáradtan megyek be mert elötte széttanultam a hajamat is, próbálok a betegem elött frissen mosolyogni és nem azon agyalni hogy holnap letelik az anthropologia tesztem megirásának határideje és uj tesztet irunk és még semmit nem értek az anyagból és le kell forditsak 30 oldalt és meg kell értsem és meg kell tanuljam a szakszavakat és egyéb szavakat amit nem ismerek és ugy kell megtanuljam hogy a következö orán használni tudjam öket, és ez eddig 1 tantárgy volt....még van 4....
és hogy ha reggel hazamegyek munkából nem kéne hogy aludjak mert ha alszom akkor nem lesz idöm a tanulásra, de ha nem alszom akkor energiám nem lesz rá és elalszom következö éjjel és a betegem kattoghat nekem a lélegeztetö gépröl hogy baja van, mert én át fogom aludni az egész éjszakát aztán leshetek ha a munkámat is elveszitem.

Kihasználtam minden idöt arra, hogy tanuljak, hogy tudjam követni a ritmust és ne maradjak le, de a mult hétvégén már annyira elfáradtam, hogy egyszerüen csak aludtam volna egész nap. Minden tanulnivalot, tesztet, irományt mára, az utolso napra hagytam, amikor is szintén semmit sem tanultam. Egyszerüen csak elfáradtam. Pedig egy hete még azt hittem menni fog. A tesztjeim többségét 90-100 %-osra irom, egy volt ami rosszabb lett, de az is azon a szinten volt amin az amerikaiak is megirták mert nekik is nehéz volt állitolag...szoval rosszabb nem vagyok mint ök, de tudom, hogy ettöl sokkal jobbat is tudok teljesiteni ha van több idöm rá.

Ma eljutottam oda, hogy dobtam a legnehezebb osztályt, a fiziko-antropologiát, aminek a lényege a genetika és társai. Azért azt, mert abbol minden héten 3-4 tesztet kellett irjak, és annyit kellett tanulni hogy le át sem tudtam nézni a szöveget idöben, nem még megtanulni. Régészet, social antropologia vagy arab nyelv angolul oké....de genetika mindezzel és a munkával együtt angolul....az már ugy sok. Kevés a 24 óra még akkor is ha egyáltalán nem alszom. :)

Az osztály dobása azzal jár, hogy elveszitettem az egész összeget amibe került...300 dollár körüli összeg. Fáj, de jobb mintha minden jegyem leromlik miatta. Elég hülye dolognak tartom hogy nem lehet a következö szemeszterre csusztatni.....
Persze az én hibám, minek vállaltam annyit...de ugyan honnan tudtam volna hogy mennyi a sok amikor most kezdtem? Amerikai osztálytársaim mind  azt mondják ök nem birnák a saját nyelvükön sem, mind jóval kevesebbet vett fel mint én.....

Igazábol nem is az az ami miatt irni akartam most, hanem más.
KULTUR SOKK
Én nem is ismertem ezt a fogalmat a mult honapig. Átéltem csak nem tudtam rola....
Ha nem én vagyok az egyetlen "tudatlan", akkor leirom, hogy a kultur sokk az, amikor egy idegen kulturát meglátogatva kellemes vagy kellemetlen meglepetések érnek, amikor olyan dolgokkal kerülsz szembe ami a te kulturádon belül furcsának, viccesnek, esetleg megbotránkoztatónak tünik vagy egyszerüen csak más.

Mostanában szinte minden nap ugy érzem hogy megbántok egy amerikait a környezetemben, ami a kulturális különbségekböl fakad. Én nem értem az ö humorukat, ök nem értik az enyémet.És itt nem viccekröl beszélek, hanem viccelödésröl és testbeszédröl is. Beszolunk egymásnak olyanokat hogy akaratlanul is megbántjuk egymást vagy éppen pofát vágunk ami mindkét félnek mást jelent mint aminek a másik szánja. Ma sikerült két osztálytársamnak is beszolni ugy, hogy rosszul essen nekik, és egy harmadik, aki eddig kedvelt ezt hallotta, valoszinüleg mostmár utál.....mert bunkónak tart. Pedig ha magyarokkal beszéltem volna, ök röhögtek volna az egészen. De számukra sértö volt valoszinüleg. Soha nem gondoltam volna hogy ilyen gondjaim lesznek. Szereztem már barátokat majd minden osztályban, olyan is van akit elözö szemeszterröl is ismerek, és aranyosak, kedvesek és tartanak hozzám, mindig ott vannak mellettem, de néha a viccelödés elfajul....nem értjük egymást és ez enyhe sértödést szül.
És nem a nyelv miatt nem értjük egymást, hanem a különbözö reakciok miatt. Például ma arab orán egy arab srác ült mellém és nem voltam biztos valamiben, megkérdeztem öt, aztán amikor a táblához mentem ugy irtam le ahogy ö mondta, és rossz volt. Persze nem hatott meg a dolog, de viccböl ránéztem a srácra és olyasmit mondtam: "direkt megkérdeztelek és félrevezettél??" és nevettem. viccböl mondtam és végig nevettem, mégis azt láttam rajta hogy megbántottam ezzel.
Egy másik osztálytársam folyton "jerk" nek nevez viccböl amikor viccelödünk valamin, de nem veszem fel. Erre ma az arab sráctol aki hozzánk ült le megkérdeztem hogy te mindig ahhoz az asztalhoz ülsz le ahol a "stupidok" ülnek? Erre a leányzo magára vette és megsértödött....hm. Pedig igazábol 1.vicc volt, nevetve kérdeztem, 2. nem örá értettem hogy stupid...

Ilyenek vannak. De szerencsére nem mindenkivel van ilyen gondom, egy kedves osztálytársam erre azt ajánlotta hogy olyanokkal vegyem magam körbe akik figyelembe veszik hogy nem vagyunk egyformák és normálisak. Hát. De számomra ezek az emberek is normálisak és kedvelem öket. A baj csak az, hogy kulturális különbségek miatt nem értjük egymás felfogását és egymás reakcioit.

Biztos hogy sok ilyen lesz még, bár próbálok óvatos lenni az emberekkel. Próbálok beilleszkedni és ez sokszor nagyon nagyon nehéz, legyenek ök bármennyire is befogadóak és segitökészek. Mert azok. Csak sajnos néha ez nem elég.

Most probálom 4 tantárggyal folytatni amit elkezdtem, bár az iskolában a többiek szerint ez is sok, mégegy tárgyat nem adok le mert az rengeteg pénz. Az amerikai ismerösöktöl pedig naponta kérek elnézést és magyarázom el hogy nem, nem akartam bunkó lenni. Csak....magyar vagyok..... :(

2011. szeptember 13., kedd

Skorpio csipés....

Mostanában megint találunk skorpiot a házban. Pisti valamelyik hajnalban felébresztett hogy belelépett egybe...megcsipte.
Korábban utánajártam már annak, hogy mi történik ha ilyen van. Felnöttekre a bark skorpio (ami itt a legveszélyesebb) csipése nem veszélyes, kivéve ha allergiás vagy rá.
Szappanos vizzel le kell mosni, jegelni és CA-t kell vinni a szervezetbe. Iszonyuan égett, csipett és zsibbadt a lába, nagyon dühös volt szegény....
5 órán keresztül szenvedett vele, és pont mennie kellett meloba is, mondtam neki ha az autópályán rosszul lesz azonnal álljon meg és hivjon mentöt. Mivel még soha nem csipték meg, nem tudhattuk nem allergiás e rá.
Semmi baj nem történt szerencsére. Asszem skorpiirtókat ki kéne hivni lassacskán :):):):) A két skorpim amiket a beköltözéskor fogtam még élnek és jo nagyot nöttek. Ha lesz idöm majd lefotozom öket. A csipés egyébként 24-72 órás fájdalommal is járhat szoval Pistinek szerencséje volt.

Suli:
A két antropologia osztály kikészit annyi a szakszöveg sejtbiologia és társai, eléggé sok idö mig megtanulom, de azért elég jol megy, kb 80-90%-osra szoktam irni a teszteket. Régészet remek, ARAB nyelvet meg imádom, most irtuk az elsö tesztet, hibátlan lett.

Csilláék jol vannak, kaptam a panaszt hogy eltüntek ök is....igen...el vannak foglalva az uj élettel, de decemberben igérem megirjuk együtt a cikket a kiutazásról és beilleszkedésröl és felteszem a weblapra azt és más uj cikket is! Addig nem tudom sajnos....

Most megyek alszom mert holnap rengeteg tananyag vár kevés idövel. :)

Mindenkinek szép napokat kivánok!

2011. szeptember 3., szombat

Nacirema-egy érdekes olvasmány

nem, nem lazsálok, épp antropologiát tanulok, és egy olyan olvasmányt olvasok, amin minden mondatban kétszer felvisitok a röhögéstöl. Van benne egy számomra ismeretlen szo, amit a szotárban sem találtam, ezért rákerestem a googleban és kidobta magát az olvasmányt. Hát rákerestem magyarul is, és hihetetlen módon megtaláltam. Nah, legalább igy be tudom nektek másolni ide. Nagyon érdemes elolvasni, tényleg igazán tanulságos. Föleg ha sikerül rájönnötök kikröl is szól valojában ez az egész tanulmány.

NE IJEDJETEK MEG A HOSSZÁN, ÉLVEZNI FOGJÁTOK!

Horace Miner
A testtel kapcsolatos rítusok a nacirema népének körében
Forrás: Horace Miner, "Body Ritual Among the Nacirema." (American Anthropologist 58: 3, 1956).
Az antropológusok jól tudják, hogy az emberek hasonló helyzetekben is nagyon különböző módokon viselkednek, attól függően, hogy melyik néphez tartoznak; ezért a legegzotikusabb szokásokon sem lepődnek meg. Sőt, hajlanak arra a feltételezésre, hogy ha a logikailag lehetséges összes viselkedésváltozatot nem is sikerült még fellelni, a hiányzó változatoknak is jelen kell lenniük valahol a világban, valamely, eddig még nem tanulmányozott törzsnél. Ezt a gondolatot egyébként Murdock (1949: 71) fejtette ki a klánszervezetekkel kapcsolatban. A nacirema nép mágikus hiedelmei és gyakorlatai olyan szokatlan jellegzetességeket mutatnak, hogy a fentiek alapján helyesnek tűnik úgy jellemezni őket, mint az emberi viselkedés szélsőséges formáit példázó megnyilvánulásokat.
Linton professzor húsz évvel ezelőtt elsőként hívta fel az antropológusok figyelmét a nacirema ritusokra (1936: 326), de mindmáig nagyon keveset tudunk ennek a népnek a kultúrájáról. Ez az észak-amerikai csoport a kanadai cree, a mexikói yaqui és tarahumare, valamint az Antillákon élő carib és arawak törzsek által közrefogott területen él. Tradíciójuk szerint keletről érkeztek, eredetükről azonban keveset tudunk. A nacirema mitológia szerint a nemzetet egy Notgnihsaw nevű legendás hős alapította, aki egyébként két nagy hőstettéről híres, - áthajított egy "wampum"-t a Pa-To-Mac folyón és kivágott egy cseresznyefát, amelyben az Igazság Szelleme lakozott.

A nacirema kultúrát nagyon fejlett piacgazdaság jellemzi, amely gazdag természeti környezetben fejlődött ki. Bár a nép ideje javát gazdasági tevékenységeknek szenteli, a munka gyümölcseinek nagy részét és a nap jelentős hányadát rituális tevékenységekre fordítja. A rituális tevékenységek az emberi testre összpontosulnak. A külső megjelenéssel és az egészségi állapottal való törődés, úgy tűnik, meghatározó jelentőségű a nép ethoszában. Bár a testtel való foglalkozás mint olyan egyáltalán nem szokatlan, a naciremák szertartásai és az ezekhez kapcsolódó filozófiájuk már egészen egyediek.
Az egész rendszert meghatározni látszik az az alapvető hiedelem, mely szerint az emberi test csúnya, és eredendően hajlamos a gyengeségre és a betegségre. Az ilyen testbe bezárt ember csakis a rítusok és szertartások varázserejétől remélheti, hogy elkerüli majd a gyengeség és a betegség. Minden háztartásban van egy vagy több szentély a rítusok és szertartások elvégzésére. A nacirema társadalom befolyásosabb tagjainak több ilyen szentélyük is van a házukban és jellemző, hogy a házak attól függően számítanak többé vagy kevésbé fényűzőnek, hogy hány ilyen rituális központtal rendelkeznek. A házak többsége igen egyszerű kivitelű, de a gazdagabbak kő vel burkolják a szentély-szobák falait. A szegényebb családok agyagtáblákkal vonják be az szentély-szobák falait, hogy utánozzák a gazdagokat.

Bár mindegyik családnak van legalább egy szentélye, maguk a rítusok nem családi ceremóniák, hanem magánjellegűek és titkosak. A rítusokat általában csak a gyerekekkel beszélik meg, és velük is csak addig, amíg a misztériumokba való beavatásuk zajlik. Nekem azonban sikerült megfelelő kapcsolatot kialakítani a bennszülöttekkel, úgyhogy megtekinthettem a szentélyeket és elmondták nekem a szertartásaikat is.
A szentély legfontosabb része egy falba épített szekrényke vagy doboz. Ebben a szekrényben őrzik azt a sokféle talizmánt és varázsitalt, amelyek nélkül, így hiszi ezt minden bennszülött, nem lennének képesek élni. Ezeket a készítményeket többféle szakembertől szerzik be. Közülük legnagyobb hatalommal a kuruzslók rendelkeznek, akiknek munkáját értékes ajándékokkal kell megjutalmazni. A kuruzslók azonban nem adják oda a gyógyító italokat ügyfeleiknek, hanem csak eldöntik, hogy mit kell tartalmazniuk, és aztán ezt egy ősi és titkos nyelven leírják. Ezt az írást csak a kuruzslók és a gyógyfüvesek értik; ez utóbbiak aztán, újabb ajándékok fejében, elkészítik a kívánt varázsszert.

A varázsszertől nem szabadulnak meg azután, hogy betöltötte rendeltetését, hanem a házi szentély varázsszer-szekrényében helyezik el. Mivel ezek a varázsszerek meghatározott betegségekre javallottak, és mivel az emberek sok-sok valóságos vagy vélt nyavalyában szenvednek, a szekrény általában dugig tele van. Olyan sokféle varázsszer van, hogy az emberek elfelejtik, melyik mire való, és nem merik újra használni őket. Erről a törzs tagjai csak nagyon homályosan beszélnek, így csak feltételezni tudjuk, hogy a régi varázsszereket azért őrzik meg, mert úgy vélik, jelenlétük a varázsszekrényben, amely előtt a testtel kapcsolatos rítusok folynak, valamilyen módon védelmet jelent a ceremóniák résztvevőinek.
A varázsszer-szekrény alatt egy kis medence van. A család minden tagja nap mint nap egymás után belép a szentélybe, fejet hajt a varázsszer-szekrény előtt, különféle szent vizeket kever össze a kis medencében, és aztán rövid fürdő-szertartást végez. A szent vizeket a helyi Víz Templomából szerzik a közösség tagjai, ahol a papok bonyolult ceremóniákat végezve rituálisan megtisztítják a folyadékot.
A varázslók presztízs-hierarchiájában a kuruzslók után azok a szakértők következnek, akiknek elnevezését legjobban talán így fordíthatnánk le: "szent-száj-emberek". A naciremák szinte beteges rettegéssel és odaadással foglalkoznak a szájuk állapotával, ami szerintük természetfeletti hatással van minden társadalmi kapcsolatukra. Úgy vélik, ha nem végeznék a szájjal kapcsolatos rítusokat, fogaik kiesnének, ínyük vérezne, állkapcsuk összezsugorodna, barátaik elhagynák és szeretőik elutasítanák őket. Meggyőződésük az is, hogy szoros összefüggés van az orális és a morális jellemzők között. A gyerekeknek például azért kell rituálisan kiöblíteni a szájukat, mert ettől állítólag erősödik a morális tartásuk.

A mindenki által végzendő mindennapos testi rítusok közé tartozik a száj-rítus. Annak ellenére, hogy ezek az emberek olyannyira féltik a szájukat, a rítusnak van egy, a beavatlan kívülálló számára visszataszító része. Mint elmondták nekem, a törzs tagjai a szertartás során egy kis köteg disznószőrt helyeznek a szájukba, bizonyos varázsporokkal egyetemben, és aztán a szőrköteget a szigorúan előírt módon mozgatják a szájukban.
A privát jellegű száj-rítus végzése mellett az emberek évente egyszer vagy kétszer felkeresnek egy szent-száj-embert. Utóbbiak gazdag kelléktárral rendelkeznek: a legkülönfélébb fúrókkal, árakkal, kutaszokkal. Ezeket az eszközöket arra használják, hogy kiűzzék a démonokat a szájból, ami a kliens szinte elképzelhetetlen kínokat okozó rituális tortúráját jelenti. A szent-száj-ember kinyitja a kliens száját és a fent említett eszközök segítségével kitágítja a megromlott fogakban keletkezett lyukakat. A lyukakba varázsszereket rak. Ha nem talál természetes úton keletkezett lyukakat a fogakban, ő maga vág le nagy darabokat egy vagy több fogból, hogy a varázsszereket alkalmazni tudja. A kliens szerint ez a szertartás azt a célt szolgálja, hogy feltartóztassa a romlás folyamatát és barátokat szerezzen neki. A rítus rendkívül szent és tradicionális jellege nyilvánvalóan megmutatkozik abban, hogy bár fogaik tovább romlanak, a törzs tagjai évről-évre visszatérnek a szent-száj-emberhez.

Reméljük, hogy egyszer, amikor sor kerül a nacirema nép tüzetes vizsgálatára, alaposan megvizsgálják majd ezeknek az embereknek a személyiség-struktúráját is. Elég csak figyelni a szent-száj-emberek szemében izzó fényt, miközben az árral beleszúrnak egy-egy idegbe, hogy gyanítsuk: ezek a "szakértők" nem teljesen mentesek a szadizmustól. Ha ezt sikerül bebizonyítani, nagyon érdekes minta rajzolódik ki, mert a populáció tagjainak többsége határozottan mazochista tendenciákat mutat. Ezekre a tendenciákra utalt Linton professzor, amikor a mindennapi testi rítusok ama sajátos formáját boncolgatta, melyet kizárólag férfiak végeznek. Ez a rítus abból áll, hogy arcuk felszínét egy éles szerszámmal vakarják és kaparják. Kizárólag nők által végzendő rítusokra csak minden holdhónapban négyszer kerül sor, de amennyivel ritkábban végzik ezeket, annyival barbárabbak is. A ritus egyik eleme az, hogy a nők körülbelül egy órán át kis kemencékben süttetik a fejüket. Elméletileg itt az az érdekes, hogy egy túlnyomórészt mazochistákból álló nép szadista szakembereket választ ki magából.

Az adott közösség méretétől függetlenül a kuruzslóknak mindig van egy impozáns templomuk, a latipso. A nagyon beteg páciensek kezeléséhez szükséges bonyolultabb ceremóniákat csak ebben a templomban lehet elvégezni. A ceremóniákon nemcsak a csodatévő vesz részt, hanem egy csoport állandóan jelenlévő apáca is, akik jellegzetes öltözéket és fejdíszt viselve nyugodt komolysággal járkálnak a templom termeiben.
Mivel a latipsobeli ceremóniák rendkívül kíméletlenek, kész csoda, hogy a templomban kezelt valóban beteg bennszülöttek meglehetősen nagy hányada egyáltalán felépül. Kisebb gyermekek, akiket még nem sikerült teljesen indoktrinálni, állítólag ellenállást tanúsítanak, mikor a templomba viszik őket, mert "oda azért megy az ember, hogy meghaljon". A beteg felnőttek viszont nemcsak hogy hajlandók elmenni a templomba, de alig várják, hogy alávethessék magukat a hosszan tartó rituális tisztulásnak. Már amennyiben megengedhetik maguknak az ilyesmit: ugyanis lehet a jelentkező bármilyen beteg, a szükséghelyzet bármilyen súlyos, sok templom őrei csak gazdag ajándékok fejében engedik be a klienseket. És még azután is, ha bebocsátást nyert és túlélte a ceremóniákat, az őrök csak újabb ajándék fejében engedik távozni a hívőt.

A templomba belépő jelentkezőt először is megfosztják minden ruhájától. A mindennapi életben a naciremák kerülik testük és természetes testi működéseik feltárását. A fürdést és a kiválasztást csakis titkosan végzik a családok szentély-szobáiban, rituálisan, a testtel kapcsolatos rítusok részeként. Pszichológiai sokkot okoz, hogy a latipsoba való belépéskor a test titok-jellege hirtelen megszűnik. Egy férfi, akit még saját felesége sem látott soha kiválasztási tevékenység közben, hirtelen ott találja magát pucéron, amint egy apáca jelenlétében és felügyeletével egy szent edénybe végzi a szükségét. Erre a szertartásra azért van szükség, mert egy jövendőmondó az exkrementumokból állapítja meg a betegség lefolyását és jellegét. Másfelől a nőbetegeknek is el kell tűrniük, hogy a kuruzslók vizsgálgassák, tapogassák és bökdössék meztelen testüket.
A templomba érkező páciensek közül kevesen vannak olyan jó állapotban, hogy semmit se kelljen csinálniuk azon kívül, hogy a kemény ágyon fekszenek. A naponta végzendő ceremóniák, akárcsak a szent-száj-emberek által végzett rítusok, sok kényelmetlenséggel és kínzással járnak együtt. Az apácák rituális pontossággal ébresztik minden hajnalon a rájuk bízott nyomorultakat, és hempergetik őket ide-oda kínzóágyaikon, miközben lemossák testüket azokkal a szertartásos mozdulatokkal, amelyekre gondosan kiképezték őket. Más alkalmakkor varázspálcákat dugnak a beteg szájába, vagy gyógyító hatásúnak vélt anyagok megevésére kényszerítik. A kuruzslók időről-időre megjelennek betegeik előtt, és mágikusan kezelt tűket döfnek testükbe. A tény, hogy ezek a templomi ceremóniák nem mindig gyógyítják meg a hívőt, sőt olykor inkább a halálát okozzák, egyáltalán nem rendíti meg az emberek hitét a kuruzslókban.

Hátra van még a szakemberek egy másik, "hallgató" néven ismert fajtája. Ez az ördögűző képes arra, hogy elűzze a megrontott emberek fejébe befészkelődő démonokat. A nacirema nép tagjai úgy vélik, a szülők megrontják saját gyerekeiket. Különösen az anyákról gyanítják sokszor, hogy, miközben a titkos testi rítusokra tanítják őket, rontást hoznak a gyerekeikre. Az ördögűző ellenvarázslata szokatlan módon nélkülöz minden rituális jelleget. A páciens egyszerűen elmondja minden baját és félelmét a "hallgatónak", kezdve a legkorábbi nehézségekkel, amikre vissza tud emlékezni. A naciremák valóban figyelemreméltó emlékezőképességet tanúsítanak ezeken az ördögűző üléseken. Nem ritka az az eset, hogy a páciens sírva fakad, amikor felidézi az elutasítást, amit akkor érzett, amikor csecsemőként elválasztották, és néhányan egészen a születésükkor őket ért traumatikus hatásokig képesek visszavezetni bajaikat.
Végezetül meg kell említenünk bizonyos szokásokat, amelyek a törzsi esztétikán alapulnak, de ugyanakkor a természetes testtel és a test természetes funkcióival szemben táplált idegenkedéssel is összefüggenek. Vannak rituális böjtök, hogy a kövérek lefogyjanak, és ünnepélyes lakomák, hogy a soványak meghízzanak. Más rítusok a nők mellének nagyobbítására szolgálnak, amennyiben kicsi vagy kisebbítésére, amennyiben nagy. A mell formájával való általános elégedetlenséget érzékelteti az a tény, hogy az ideálisnak tartott forma úgyszólván kívül van a lehetőségek körén. Azokat a nőket, akiket a természet már-már természetellenesen nagyméretű emlőkkel sújtott, annyira bálványozzák, hogy az ilyen nők szépen megélnek abból, hogy faluról-falura járva díjazás fejében mutogatják magukat a helybelieknek.

Már utaltunk rá, hogy a kiválasztási funkciók ritualizálódnak és a titkok birodalmába tartoznak. A természetes reproduktív funkciók hasonlóképpen eltorzulnak. A közösülés mint beszédtéma tabu alá esik, mint aktus előzetes tervezést igényel. A terhességet varázsszerek segítségével próbálják elkerülni, vagy úgy, hogy a nemi érintkezést a holdállás bizonyos szakaszaira korlátozzák. A fogantatás valóban nagyon ritka. A teherbe esett nők úgy öltözködnek, hogy eltitkolják állapotukat. A szülés titokban folyik, nincsenek jelen segítő barátok vagy hozzátartozók, és a nők többsége nem szoptatja kicsinyeit.
A rituális életről szóló áttekintésünkből egyértelműen kitűnik, hogy a nacirema népet sokféleképpen nyomorítják a mágikus hiedelmek. Nehéz megérteni, hogy miként tudtak ilyen hosszú ideig fennmaradni a maguk választotta terhek súlya alatt. Ám bármennyire egzotikusak is a naciremák szokásai, igazi jelentésüket csak akkor értjük meg, ha abban a szellemben vizsgáljuk őket, ahogy Malinowski gondolkodott, amikor az alábbiakat írta (1948: 70):
"Messziről és távolról, a fejlett civilizáció biztonságos magaslatából nézve könnyű felismerni a mágia teljesen durva és irreleváns voltát. Ám a mágia ereje és útmutatása nélkül a korai ember nem tudta volna leküzdeni a mindennapi életében támadó gyakorlati nehézségeket, mint ahogyan az ember nem juthatott volna el a civilizáció fejlettebb szakaszaiba sem."

Remélem mindenki rájött kikröl szól a tanulmány és kicsit megváltozott a véleménye róluk. :):) Hát igen, az antropologia elsö pontja amit tanultunk:
NO JUDGEMENT (Ne itélj)
Senki sem rosszabb vagy jobb, egyszerüen csak MÁS.

2011. szeptember 2., péntek

Új élet

Amióta elkezdtem az iskolát eléggé mionden percem be van osztva. Annyira, hogy tényleg semmi másra nincs idöm. Iskola, tanulás, munka, és mellette egy kis takaritás és néha fözés, bár ezekben Csilla rengeteget segit. Tegnap is vacsival várt minket. :)

Csontok, kövek emberi evolució órát, --ami egyébként másnéven biologiai antropologia lenne-- 
egy 50-es nö tanitja, aki ugy hadar, hogy az elsö óra elsö percében könnybelábadt a szemem és azon gondolkodtam felállok és kifordulok az osztályból mert egyetlen egy szót sem értettem abbol amit mondott. Még jo hogy maradtam, mert pár perc után teljesen hozzászoktam a sebességhez és kb 95%-át értem annak amit mond. Ez viszont nem könnyiti meg azt, hogy minden óra második felében tesztet irunk az óra elsö felében elhangzottakból. Kifejtös teszt, némelyik kérdésnél egész regényt vár el válaszként, nem ám ixelgetös válaszválogatós idiótaság amit egy ovis is megcsinál.....
Nah....ez az egyik dolog, ami engem teljesen letört. Tudom ugyanis a válaszokat, nem nehéz, ha magyarul kellene válaszoljak...de angolul kell....olyan antropologiai és egyéb szavakkal és kifejezésekkel, amik a passziv szókincsemben ugyan megvannak, ha hallom vagy olvasom megértem, de az aktiv antropologiai (és egyéb is...:) ) szókincsem még elég gyér, igy ha irnom vagy beszélnem kell, nem emlékszem ezekre ezért nem megy....
A legutobbi téma génmutáció és Darvin elméletei voltak. Fun! :):):)
Irtam egy emailt a tanárnönek a problémámrol, eléggé megértönek látszott, hát nem tudom. Eddig egy tesztet kaptam vissza, 20 pontbol 19-et értem el, halvány lila gözöm sincs rola, hogyan....amikor megirtam, majdnem sirva mentem ki az osztályteremböl annyira elkeseredtem hogy rosszul sikerült.

A másik gondom szimplán a beszéd. Tanár kérdez, tudom a választ, .........magyarul.........nem jelentkezek, hiszen nem magyarul várják el hogy feleljek és tudom hogy angolul nem tudnám elmondani  körbeirni pedig ugyebár ilyen témát nem lehet hiszen elvárják a szakszavakat. Legrosszabb hogy pontozzák az órai aktivitást. Hát...valahol a nulla alatt lehetek jelenleg.

Social-cultural antropologia óra:
A tanár egy fiatal csaj, professzor, bár nem néz ki 32-nél többnek. Rendesnek tünik. Ezen az órán rengeteget kell (kellene....) véleményt nyilvánitani, beszélni és csoportban dolgozni. Megint probléma....véleményem az van mindig, :):):) csak elmondani nem tudom. Igy megintcsak én vagyok a csöndes idegen a sarokban.

Régészet labor módszerek óra:
Dr Jerry Howard a tanárom, aki tavasszal is volt terepmódszerek órán. Nagyon szeretem. Ö nem kérdez, csak beszél egész órán. Na nem ezért szeretem hanem mert nagyon rendes és gyönyörüen beszél, minden szavát értem. Még privát is szoktunk e-mailezni, beszélgetünk az ö házátalakitásárol, és egyéb privát dolgairól és az enyémekröl is. Az óra második fele a laborban zajlik, tanuljuk a feltárásokon talált dolgokat elemezni. Cimkézés, kormeghatározás stb....
Nagyon tetszik. Ezen az órán majd beszámolot kell tenni az osztály elött amitöl megintcsak kiver a viz....nem elég hogy beszélni kell 20 percen keresztül egy régészeti dologról, de AZ EGÉSZ OSZTÁLY ELÖTT!!!
Hát....

Eltemetett városok elveszett törzsek óra (új világ)
Dr Jerry Howard a tanár szintén, ugyanugy beszámolo lesz a szemeszter végén....wáá....
Egyébként nagyon érdekes tárgy.

éééés...a kedvencem: ARAB NYELV ÓRA:
Jaaajjjj de imádom! A professzor Dr Mohammad Camel Abuhannud, palesztin eredetileg. csak a poén miatt leirom annak aki nem tudná, a Camel angolul tevét jelent :):):) Találo név egy arabnak nemde? :)::)
Nagyon aranyos. Bár az elsö órán sikeresen beégettem magam mert angolul félreértettem valamit, azóta belejöttem...ez a legkönnyebb tantárgyam. Alig kell angolul beszélni. Ö tanit, mi tanulunk, beszél arabul, mi ismételjük amit mond, arabul már bemutatkozunk egymásnak és alap dolgokat kérdezünk egymástol és felelünk rá, és ezeket le is irjuk arabul persze. Tanulunk az arab kulturáról és történelemröl is egy kicsit, meglepö dolgokat tudok meg róluk és már most másképpen látom öket mint eddig. Nagy elönyömre van a magyar nyelv, mert az R betüt például csak én tudom normálisan kimondani, az amerikaiak nem.....de más betüknél is igy vagyunk....:):):):)

Az osztálytársaim nagyon aranyosak majdnem minden órán, akikkel egy asztalnál ülök legalábbis. Ök nem értik miért modnom hogy problémám van a beszéddel, azt mondják ök észre sem veszik hogy társalgás közben bármi gondom lenne, szerintük perfect ahogy beszélek. Hát....persze....ha az idöjárásról meg hétköznapi dolgokrol kell beszéljek ...lehet....de az antropologia angolul nem ugyanaz....

Hát, itt tartok. Ugy érzem tulvállaltam magam ezzel az 5 tantárggyal teljes munkaidö mellett, az angol nyelv miatt. Tárgyat dobni pedig már nem tudok, mert nem fogom visszakapni az összeg egészét és rajtamarad az adatlapomon. Mostmár végigcsinálom akárhogy is lesz. Kitünö jegyet az arabon kivül egyik tárgyból sem várok az órai szereplésem hiánya miatt. Januártól csak 3 tárgyat fogok felvenni.

A hetem: péntek szombat vasárnap éjjel meló, nappal tanulás és takaritás meg amit kell...hétfön reggel hazaérek melobol, alszom 1-2 órát, tanulok majd elindulok arab órára a 70 km re lévö suliba....1 óra az ut. Éjjel hazaérek, másnap reggel 10-töl vannak óráim d.u. 3-ig, majd 6-ig semmi, ekkor eszem valamit és beülök a könyvtárba tanulni. 6-tól este fél 10-ig megint órám van, 10:30-ra érek haza. Alvás, másnap tanulás este arab óra fél 10-ig. Csütörtök a leghosszabb napom. 10-töl 3-ig órák, majd 4 óra szünet, amikor is megintcsak nem tudok hazajönni mert messze van, sok lenne a benzin és nincs is értelme átvágni az óriási forgalmon...könyvtár 7-ig, 7-töl este 10-ig megint órám van, és 11-órára érek haza.
Péntek reggel felkelek, tanulok, este melo.

NEM panasz. Én akartam. Csak azért irtam le, mert talán igy érthetöbb, miért nem tudok egyebekkel foglalkozni mostanság. :):) Szeretném a weblapot is csinálni de egyszerüen ha nem tanulok lelkiismeret furdalásom van és attól rettegek nem fogom tudni idöben beadni a teszteket amiket határidöre kell minden héten online megirni a különbözö órákra.

Egyébként minden online müködik. Van egy fiókom vagy hogy mondjam....belépek és ott vannak a tantárgyaim, és minden tárgy tananyaga. Amit a tanár elmondott órán, amit elvár hogy elolvassuk, megtanuljunk, a tesztek, söt még chatelni is tudok az osztálytársaimmal és a tanárral is. Bármi gondom van, ott mindenre kapok választ. Bármit közölni akar a tanár, ott teszi. Nagyon jol meg van csinálva.

Általában véve a tanárok nagyon segitökészek és kedvesek, minden órán elmondják hogy bármilyen jellegü gondunk van bizalommal keressük meg öket. E-mailben, mobiltelefonon, személyesen, ahogy tetszik. Van aki még az otthoni számát is megadta és azt mondta hétvégén is bármikor hivhatjuk.
A diákok nagyon mindenfélék, de ök is általában kedvesek mosolygosak. Azt vettem észre hogy az öltözékük sokkal lazább mint a magyaroknak. Némelyiken eléggé megakad a szemem de azt is látom, hogy én vagyok az egyetlen akinek megakad...mást nem érdekel....
Ugy öltöznek, tetoválják magukat és festik a hajukat ahogy ök szeretnék, nem pedig ugy, ahogyan más elvárja tölük. Senkit nem érdekel hogy néz ki a másik. Nem gunyolodnak a térdzoknis copfos szeplös lányon, a széltében hosszában egyforma méretü sztrecsruhás, a szük polo alól a térdérekibuggyanós hájú, vörösszáju szökitett mexikoi "kislányon" vagy a fonottszakállas feketefestékkel kihuzott szemü "lyukastestü" 200kg-os szépségen....

Itt az lehetsz aki vagy, aki lenni akarsz. Magadnak vagy az ami vagy, nem másnak és ez nagyon tetszik. 

Én pedig próbálok alkalmazkodni és nem megbámulni az ilyeneket a "hülyemagyar" felfogásom miatt....

Pisti lecserélte az egyik munkahelyét mert messze volt, most kezd majd az uj helyen, a másik mellékállását is megtartja. Igy sokkal egyszerübb lesz neki a pénz pedig ugyanannyi marad, söt még több, hiszen nem kell a benzinre sem annyit költeni.

Csilláék is jól vannak, Zoli már kapott állásajánlatot de nem tudta elfogadni mert még nem tudtak autot venni....viszont kapott egy másik állást itt mellettünk, ahová gyalog is el tud menni. Csilla itthon dolgozik a cégük fejlesztésén, alakitgatásán. Még nálunk maradnak néhány honapig. :)
Az a baj, hogy ennek a pár honapnak bulizosnak kellene legyen, de idö hiányában nem az....:)

JA MÉG VALAMI SULI: Azért megdöbbenek néha amikor megkérdezik ki az a Hitler és amikor megkérdi a tanár hallotta e már valaki Herodotos nevét és én voltam az egyetlen az egész osztályban aki jelentkezett.....ezek a dolgok azért elég sokat mondanak az itteni oktatási szintröl.....

Hát, ennyi...most megyek és kezdek tanulni...:)
Szép napot/estét mindenkinek!