Arizona Magyarul Blog


"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
(Dalai Láma)

2010. december 30., csütörtök

Mennyibe tart ellopni egy szemelyiseget?

...csak add meg a nevedet es hogy melyik allamban elsz......ennyi.....

Az Egyesult Allamokban hetszer nagyobb az esely arra hogy ellopjak a szemelyisegedet, mint arra hogy az autodat lopjak el. Ez milyen durva! Pedig nem keves az autolopas sem.(az USA-ban évente több mint 1millió gépjármüvet lopnak el)
Neztem egy musort ami errol szolt. Egy volt hackernek onkentesek megadtak a nevuket es az allamot ahol elnek, mire az par perc alatt a social security szamuktol kezdve (!!!!) minden adatukat megszerezte az internetrol, majd kozolte, hogy ehhez nem kell hackernek lenni, hisz minden adatod ott van az interneten, nyilvanosan....

Egy ferfi meselte, hogy eloszor csak vasarolgattak a neveben, majd fegyveres rendorok alltak az ajtaja elott, le akartak csukni rendorgyilkossagert. Az osszes ujsagban benne volt a fotoja, es hogy rendorgyilkossagert letartoztattak. Elveszitette a munkajat es a csaladjat is ennek koszonhetoen. Iszonyu nehezen tudta bebizonyitani hogy nem o az akit keresnek.

Persze ebbol is hasznot huzva, valaki megalapitott egy ceget, akik ezzel foglalkoznak, vedelmet igernek ennyiert meg annyiert.....

Azert ez nagyon ijeszto. Hisz nem csak a nevem, de a SS szamom is annyi ember kezen atmegy mar a tudtommal is. Orvosok, bankok, iskola, stb....

Es nem hiszem hogy ez kizarolag ebben az orszagban megy. Csakhat lassuk be....Magyarorszagon peldaul hany rendor vagy egyeb hivatalos szerv venne komolyan ha azt mondanad neki hogy nem en voltam hanem az aki ellopta a nevemet....

2010. december 24., péntek

Azonositatlan repülö......mi is?

Tegnap készitettem egy képet a mellettünk lévö hegyröl, és az égen észrevettem egy érdekes valamit. Lehet hogy felhö, bár elég fura, lehet hogy repülögép, de annak meg tul nagy, nem tudom mi ez. Nézzétek meg. Szerintetek mi? Itt van az eredeti és egy közelitett kép rola, nem kicsinyitettem le direkt, ugy töltöttem fel, remélem rákattintva ki lehet nagyitani, de akit érdekel el tudom küldeni emailben is nagyban. Igy nem nagyon látszik, csak ha kinagyitjátok. Bal oldalon van, feketével körberajzoltam. Meg elötte pirossal is csak az nem látszik...

Itt van kinagyitva
Mi lehet ez? Repülögép? Nem láttam még ilyet. Volt már, hogy láttam nagy csillag szerü fényt az égen nappal, hegyek fölött magasan, egyhelyben állni látszott, és egyik pillanatról a másikra eltünt, pedig sem felhö sem más nem volt ami takarhatta volna....de arra még mondjuk hogy valami repülögép, esetleg furán verödött vissza a fény róla, aztán ahogy fordult hirtelen már nem látszott.....nem tudom. Lehet rá magyarázatot találni.
Erre mi a magyarázat?
Nehogy azt higyje valaki hogy ufot képzelek be magamnak, egyszerüen csak nem tudom megymagyarázni mi lehet ez, azok alapján amiket eddig láttam és kiváncsi vagyok rá ki minek látja.
....................
....................
Fu mostmár tényleg érdekel.... ezt most találtam, az idei Icelandi vulkánnál látott ufo. Hasonlitsátok össze. Mekkora lenne ha egyiken sem tudnátok nekem magyarázatot adni arra ami láttam...hehe. Na most keseritsetek el azzal hogy csak egy repcsi volt....

Happy............

2010. december 21., kedd

Bagó téma, vicces angol

Megnéztem a dohány árát, eddig soha nem érdekelt, mert mi nem dohányzunk, de anya és Csilla barátnöm szivják sajnos mint a fene, és jönnek 2 honap mulva, ezért néztem meg. 7 $ volt a legolcsobb amit láttam. 7-10 között volt mind 1 dobozzal. Hehe.....nesze nektek bagósok!
Én el is tüntetném az összeset de még a dohánygyárakat is ahogy vannak. Nem értem a cigiseket....egyáltalán. Aki drogozik, azt még megértem, beszedi/elszivja és jól érzi magát töle....oké hogy rászokik. Az alkohol detto. De hogy a cigire hogy lehet rászokni vagy egyáltalán minek szivni, amikor büdös is, bele is fullad az ember a köhögésbe mikor szivja (elöször....de ha nem jo minek gyujt rá megint??)  meg tönkre is vágja a szervezetet. Arrol nem is beszélve hogy hányinger megpuszilni vagy a közelében lenni valakinek aki bagós. És nekem senki ne mondja hogy ááá bekapok egy rágot és nem érezni...persze. Ö maga nem érzi esetleg, de mindenki más igen aki nem dohányzik. A böre, a ruhája, a lakásában a falak, a butorok, mind mind beisszák azt a hányingerkeltö szagot. Undoritó. Megbélyegzi az embert, a lakását, az egész környékét.
Hiába rágozik vagy fujkálja magát és a lakást akármivel. Plusz anyagilag is óriási hátrány.

Én már azt megérzem, ha valaki a házban rágyujt az erkélyen, ha nyitva van a mi erkélyünk. Egyböl be kell zárjam az ajtót. Szerencse hogy itt sokkal kevesebb bagóssal találkozom mint otthon.

Egy kis angol tanfolyam: Nemrég olyan jót nevettem hogy a könny is kicsordult a szememböl. A betegem panaszkodott, hogy viszket az arca. Megdörzsölgettem neki egy nedves arctörlövel, majd azt mondta, hogy most az orra viszket, majd teljesen komoly arccal hozzátette. : "It travels." "Utazik" mármint a viszketés. Azt hittem viccelödik, és ugy elkezdtem nevetni, alig tudtam abbahagyni. Aztán kiderült, hogy azt, hogy
 a "viszketés utazik egyik helyröl a másikra", ök teljesen komolyan gondolják, nem vicc, hanem egy kifejezés. Utazik a viszketés az arcomrol az orromra. :):):) Azóta is vigyorgok ha eszembejut vagy ha hallom.

Másik kifejezés amin meglepödtem, a cigi. Ugyanugy mondják mint a magyar. "cigi" csak a "c" betüt valahogy nem teljesen c-nek, hanem inkább az "sz" és "c" közötti hangként ejtik.

Hát, igy tanulom én apránként az angolt.....ilyen módon nem nehéz megjegyezni...:):)

Tegnap ota ugy fáj a hátam és nyakam hogy megörülök. Ma reggelre nem  a nevetéstöl, hanem a fájdalomtol folyt a könnyem. Alig tudtam megmozdulni. Kentem rá Voltarent, mindenféle lóturót, vettem be egy rakás Advilt is, de nincs hatása. Iszonyatosan fáj. Nem tudom mit kezdjek vele.....olyan érzés mintha be lenne dagadva, de nincs....

Na megyek vissza a matekfüzet fölé, hátha meggyógyit a számolás.....:(

2010. december 18., szombat

Phoenix hiradó

17 órát dolgoztam, hazajöttem, tusoltam, aludtam 3 orát és megint lehuztam 12 órát éjjel, szóval elég nyuzott vagyok....de olyan hireket hallok a tv-ben hogy muszály megosztani veletek. Régebbi "hiradókrol" kaptam sok visszajelzést hogy tetszett, hát itt van megint, tessék:

Rögtön ezzel kezdem, eléggé durva:

Egy emberrablásért, nemi eröszakért, rablásért és még pár dologért  elitélt foglyot engedtek ki VÉLETLENÜL Phoenixben. A férfit szerencsére sikerült elkapniuk Flagstaffben. (véletlenül????? na ez durva...)


2005-ben egy rendört épp kirugni készültek, amikor az megelözte fönökeit, és kilépett. Jobb üzletet talált. 2006-ban bankokat kezdett rabolni Chandler, Scottsdale és Glendale területén. A befolyt összeget már nem tudja tovább élvezni.....

Újszülött kislány holtestét találták meg egy rakás szállitmány között. A babát egy dobozban találták,  Arizonából Texasba közlekedö jármü rakterében. Még nem tudnak semmit a kislányról.

Egy 27 éves, Angel nevü férfit találtak holtan saját lakásában hétfön, kedden pedig a 6 éves kisfiát az anyuka háza mögött. A szülök elváltak, a kicsi az apukája felügyelete alatt volt, ezért az anyuka nem kereste öt. Az ismerösök szerint Angel jó apuka volt, és imádta a kicsit. A rendörség szerint pedig többször volt dolga a hivatalos közeggel drogügylet miatt.


Arizonába érkezett az állam elsö 100%-osan elektromosan müködö autója, ami egy Nissan. 7 óra alatt töltödik fel teljesen, és 100 mérföldet képes menni egy töltéssel. Az autó 30.000$-ba kerül. Tulajdonosa egy középkoru férfi.


Anyuka az autópályán rossz irányba közlekedett, szemben a forgalommal. Belerohant egy másik autóba, ezzel megölve saját magát és mellette ülö 6 éves kisfiát. A hátsó ülésen ülö 4 éves picifiu sulyosan megsérült, de életben van. Egyikük sem viselt biztonsági övet. Az autóban, aminek nekiment, egy terhes kismama ült, szerencsére sem neki, sem a babának nem lett komoly baja.


Ez nincs a hirekben: a kolleganöm rokonságában történt, a napokban. A család, anya, apa és 4 gyerek Mexikoba mentek nyaralni, de elfelejtették a cukorbeteg kislányuk gyógyszereit magukkalvinni. (és lusták voltak visszamenni érte???????nem értem...) a 15 éves kislány a mexikoi tengerparton bekómált és meghalt.

Szintén a kolleganöm rokonságába tartozó fiuról szól, ez a hirekben is benne van. A 16 éves kissrác, a kolleganöm fiát késsel fenyegette, állandóan ivott, az anyukája truckját a mult héten törte össze, tegnap pedig a mostohaapja truck-ját törte össze (összetört egy truckot és kapott a segge alá egy másikat egyböl??), de ezuttal nem volt szerencséje, ö is meghalt. Hajnali 3-kor hazafele (vagy ki tudja hova....) igyekezett egy haverjával. Az alul belinkelt videoban nem sokat mondanak, mert hivatalosan még semmit sem tudnak, a kolleganömtöl tudom, hogy a srác részeg volt mint mindig. A tv-ben mutatták, itt a videon nem, hogy a truck ugy össze van törve, hogy hihetetlen hogy egyetlen fa igy összetörhet egy truckot. Biztos hogy nem 30-cal ment, egyébként pedig olyan köd volt akkor, hogy alig lehetett látni valamit....ö mégis taposta neki. A srác mellett ülö fiu is meghalt. 


Egy autó két házba is belerohant Chandlerben. Az autóban szintén tinik ültek, nem mondják miért, de gondolom nem voltak józanok....beleszaladtak egy házban, aztán ez nem volt nekik elég, belerohantak mégegybe....jó móka mondhatom....


Na ez kusza: Pasi 1 megkéselte pasi 2.-t, pasi 1 barátnöje hivta a rendörséget, pasi 2 elmenekült pasi 1 kocsiján, pasi 1 pedig késsel fenyegette a rendöröket, majd elövett egy fegyvert is. A rendörök lelötték, a korházbaszállitáskor meghalt. Kiderült, hogy a fegyver nem is volt igazi, csak ugy nézett ki....nem volt szerencséje....a megkéselt pasi 2-t és pasi 1 kocsiját még keresik.Tanulság. Ne fenyegesd a rendört..:):):)


A 60-as autópályán ittasan leszaladt az utrol, és meghalt egy férfi, a mellette ülö utas könnyebben sérült.


Foggy Phoenix :):):):)
Ködbe borult dél-és közép Arizona, ezzel együtt az örök napsütéses Phoenix is pár órára, és ez akkora hir, hogy be kell mutatni. Sok baleset volt belöle. Tényleg jó nagy köd volt.....nézzétek meg a videon, hogy meg voltak lepödve az emberek hogy nem napsütésre ébredtek. Még pár repülöjáratot is töröltek....a reptéren egy férfi nyilatkozik és vigyorog, mondván, hogy ilyet még nem látott. Megkérdeztek ittenieket és azt nyilatkozták, hogy olyan köd volt, hogy hiába kapcsolták be a lámpát, semmit sem láttak a ködtöl...hehe...mi lenne velük egy havas jeges államban??? (meg mondjuk velem is...de legalább én nem mondok ilyeneket...)


1 éve megy a vita a következö esetröl. Egy fiatal lány szült egy Gabriel nevü kisfiut, a lány szülei mindenben segitették öket, az apuka is felvállalta a kicsit, az anyuka mégis ugy döntött hogy ez neki nem kell. Gabriel eltünt. Elisabette, az anyuka elöször azt nyilatkozta hogy a fiát örökbeadta valakinek, de nem árulta el kinek. Lecsukták, de azóta sincs meg a kicsi. A lány közben azt vallotta hogy megölte és egy szemetesbe dobta Gabrielt, aztán most egy másik nöre fogta a baba halálát. Kusza....itt a videó a kicsiröl, az anyukáról, az ügyröl:


Idös férfit találtak szerdán agyonlöve saját házában. A fiát vádolják a gyilkossággal.

Ez kicsit korábbi, oktoberböl:
Egy 16 éves soför elütött egy 11 éves kislányt. Állitolag a soför sem részeg nem volt, sem gyorsan nem hajtott. Csak nem látta a kicsit. A lányka meghalt.

2010. december 12., vasárnap

Kisérteties éjszaka

Hát lehet hogy az olvasók fele (vagy egésze) hülyének fog nézni, de ezt már csak leirom....

A mult héten késö este a betegem kutyájával voltam kint a házuk elött, az utcán senki nem volt és tök sötét volt, csak az utcai lámpák világitottak pár méterrel arrébb. Egyszer csak valaki megérintette a hátamat kétszer, mint amikor meg akarnak szólitani. Nagyon megijedtem, mert egy pillanattal az elött fordultam másfele és akkor senkit sem láttam a közelben. Megfordultam, na akkor mégjobban megijedtem, merthogy senki nem volt ott.

Szétnéztem mégjobban, arra is gondoltam, hogy a betegem elkényeztetett kisunokája szórakozik, noha tudtam, hogy ö akkor otthon kellett hogy legyen, 50km-rel arrébb.. szóval szétnéztem, de senki nem volt ott.
Úgy szedtem a lábam befelé, majd orrabuktam.

Azóta eléggé próbálom elkerülni hogy ki kelljen mennem este a doggal. Tegnap este szintén nagyjából ugyanabban az idöben, a beteg aludt, villany leoltva, én ültem egy fotelben, a lábam feltéve egy székre, szemem behunyva (NEM aludtam). Hirtelen valaki a lábamhoz ért ugyanúgy, ahogy korábban a hátamhoz. Kétszer vagy lehet hogy háromszor, nem tudom.. Mellettem kb 2 méterre a kollegám ült, szóval azt hittem ö volt, de amikor kinyitottam a szemem láttam, hogy Tim tátott szájjal alszik tölem kb 2 méterrel, a másik kollegám pedig egy másik szobában volt. A házban senki más nem volt, csak a betegem aki nyaktól lefele béna, tehát öt kizárhatjuk :), és a felesége, aki órák óta a ház másik végében aludt. Kirázott a hideg.

Ha egyedül lettem volna kirohantam volna a házból is, de mivel két férfi volt még ott, hát gondoltam már csak nem kell annyira betojnom. Meghát hova rohantam volna? Ki a mégnagyobb sötétségbe? :):)

Szóval innentöl a szemem felakadva, még ha álmos lettem volna sem lett volna bátorságom lehunyni... itt már hálaadáskor feldiszitik a fát és a lakásokat a legtöbben, hát az a ház is szépen ki van dekorálva. Ahol ültem, azzal pont szemben kb 7-8 méterre a folyosón fel van akasztva egy éneklö mikulás, ami akkor szólal meg, ha valaki elmegy mellette max 1 méterrel nagyjából. Ahogy ott guvasztottam a sötétben a szememet, hirtelen a mikulás elkezdett énekelni meg villogni. Szerintetek nem voltam a bekakálás szélén???

És persze szintén senki nem volt a közelben sem, söt, amikor a kollegám a másik szobában meghallotta az éneklést, ö is megnézte ki van ott. Meg is lepödött, mert az soha nem szólalt meg csak ugy magától. Tavaly is fel volt téve, akkor sem indult el magától. Eléggé kirázott a hideg.

Most szerencsére 4 napig nem megyek oda. . :):):)

Nem vagyok egy mozikukac, de most jelent meg a Narnia 3.része, és nagyon szeretjük Pisti és én azt a mesefilmet, hát megnézzük ma. Az USA-ban még nem voltam eddig moziban, mert fölöslegesnek tartottam, ugysem értettem volna semmit belöle, másrészt nem is szeretek moziba járni. Szóval ma bepótolom a lemaradást és megnézzük a Narniát. Már nagyon vártuk hogy megjelenjen! Remélem nem lesznek benne kisértetek :):):)

2010. december 11., szombat

2010. december 6., hétfő

Anthem (PHX) karácsonyfa

Szóval akkor : "a legmagasabb vágott karácsonyfa az USA-ban".... :)

Gondoltam kiteszem a képet amit Romesz küldött az itteni fáról. Sötétben, a csupasz oldalról nézve, söt még kész állapotban is, münek látszik...de holnap megnézem nappal! :):)
Én inkább választottam volna kisebbet de formásat, nem ilyet....szegény fát hagyták volna inkább CA-ban az erdöben....

Vagy az a lényeg, hogy  "mindegy hogy néz ki de legyen a legnagyobb" ??

2010. december 5., vasárnap

Az USA legmagasabb karácsonyfái

Ma nem matekoztam....probáltam aludni éjszakás után, de nem ment, mivel fáradt voltam a matek is elmaradt, csak bambultam, aztán este elmentünk boltba és fotoztam is.

Pár hete már áll a közeli (6 mérföld) outletnél a karácsonyfa, amiröl egy cikkben azt irják, hogy ez az USA legnagyobb karácsonyfája, de mégis harmadikként tüntették fel a listában 110 láb magasságával, szóval nem értem.....itt a link, ha valaki rájön mi ujság szóljon, mert nem értem hogy hogy lehet elsö ha harmadik és hogy hogyan lehet "Californiából importált örökzöld", amikor láttuk ahogyan áganként összerakták, merthogy teljesen mü az egész.........nem igazi fenyö.
Ott álltunk mellette, láttuk...ugy igazi az mint én szöke.......

Itt megnézhetitek a listát

Kiváncsi lennék hogy én néztem félre valamit a cikkben, vagy valaki hazudik.....:):) De azért szép, csak nagyon látszik hogy mü. Legalábbis élöben. Itt van pár fotó a karácsonyi kivilágitásrol, bár a pálmafák mindig ki vannak világitva év közben is, és alul azt a bizonyos "elsö-harmadik" legnagyobb fát is megmutatom.